Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Έγκριση του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55%

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55%.

aravosis vrikseles omilia

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος:

  • Ενέκρινε τον Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο, μετά και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
  • Ενέκρινε την υποβολή της εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς της ΕΕ και των κρατών – μελών στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων για την κυκλική και πράσινη ανάκαμψη με ιδιαίτερη έμφαση στα βιώσιμα προϊόντα και την ενσωμάτωση της κυκλικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές.
  • Υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων για τη συνεισφορά της ψηφιοποίησης στην πράσινη μετάβαση.
  • Ενέκρινε την τροποποίηση του Κανονισμού Άαρχους διευρύνοντας έτσι τα δικαιώματα πρόσβασης της κοινωνίας των πολίτων για περιβαλλοντικά θέματα.
  • Συζήτησε τη στρατηγική της Ένωσης για τα χημικά προϊόντα για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες.planitis gi palami

Πρωτοπορεί η Ελλάδα

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου ως κυρίαρχου οριζόντιου θεσμικού πλαισίου για τα επόμενα έτη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες υιοθέτησης του στόχου υπέρ της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 ως ενδιάμεσο ορόσημο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θέσει την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη βιώνουν μια σημαντική ιστορική εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς την επίτευξη της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

 

Κλιματική αλλαγή: Στόχος η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%