Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Ξεκίνησε σήμερα για Ήπειρο και Ιόνια Νησιά

Ανοίξε σήμερα στις 10:00 η πλατφόρμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, ενώ την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγει για την Αττική.

Το πρόγραμμα καλύπτει παρεμβάσεις για την αντικατάσταση κουφωμάτων, για θερμομόνωση, για σύστημα θέρμανσης-ψύξης, για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και για έξυπνο φωτισμό.

Φέτος για πρώτη φορά υπάρχει 10% έξτρα επιδότηση για όσους έχουν πληγεί από κορονοϊό και 10% για για πολύ παλαιά ακίνητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για κάποιον που έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ μπορεί να επιδοτηθούν οι παρεμβάσεις που θα κάνει έως 65% και να φτάσει το ποσοστό το 85% με τις δύο έξτρα επιδοτήσεις των 10%, ενώ για την ίδια περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα από 50.000 έως 90.000 οι επιδοτήσεις μπορεί να επιδοτηθούν από 35% και να φτάσουν το 55%, ενώ το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να κυμαίνεται από 70.000 έως 120.000 ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα με Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τονίστηκαν –μεταξύ άλλων- τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και της μεγάλης εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Πώς ωφελήθηκαν οι πολίτες από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 90m2 στην Αττική κατασκευής 1978 ενεργειακής κατηγορίας Η είχε κάθε χρόνο εκλύσεις ρύπων 126kg/τετραγωνικό μέτρο και κατανάλωνε 490kWh/m2 πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.

Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν –συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ.

Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα 200kWh/m2, , οι εκλύσεις ρύπων μειώθηκαν κατά 62% στα 48kg/m2 CO2 και το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα 1.300€ , με μείωση 1.700 ευρώ.

 

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίξε σήμερα η πλατφόρμα