Πόσα κιλά φαγητού πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και...

Οινοποιείο φτιάχνει βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και φελλούς

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και πίνακες από φελλούς φτιάχνει οινοποιείο στην ορεινή Χαλκιδική Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων...

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης για τους «Innovative Greeks» και το οικοσύστημα των Startups

Την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μιλώντας αρχικά...

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Ξεκίνησε σήμερα για Ήπειρο και Ιόνια Νησιά

Ανοίξε σήμερα στις 10:00 η πλατφόρμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, ενώ την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγει για την Αττική.

Το πρόγραμμα καλύπτει παρεμβάσεις για την αντικατάσταση κουφωμάτων, για θερμομόνωση, για σύστημα θέρμανσης-ψύξης, για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και για έξυπνο φωτισμό.

Φέτος για πρώτη φορά υπάρχει 10% έξτρα επιδότηση για όσους έχουν πληγεί από κορονοϊό και 10% για για πολύ παλαιά ακίνητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για κάποιον που έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ μπορεί να επιδοτηθούν οι παρεμβάσεις που θα κάνει έως 65% και να φτάσει το ποσοστό το 85% με τις δύο έξτρα επιδοτήσεις των 10%, ενώ για την ίδια περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα από 50.000 έως 90.000 οι επιδοτήσεις μπορεί να επιδοτηθούν από 35% και να φτάσουν το 55%, ενώ το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να κυμαίνεται από 70.000 έως 120.000 ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα με Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τονίστηκαν –μεταξύ άλλων- τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και της μεγάλης εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Πώς ωφελήθηκαν οι πολίτες από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 90m2 στην Αττική κατασκευής 1978 ενεργειακής κατηγορίας Η είχε κάθε χρόνο εκλύσεις ρύπων 126kg/τετραγωνικό μέτρο και κατανάλωνε 490kWh/m2 πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.

Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν –συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ.

Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα 200kWh/m2, , οι εκλύσεις ρύπων μειώθηκαν κατά 62% στα 48kg/m2 CO2 και το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα 1.300€ , με μείωση 1.700 ευρώ.

 

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίξε σήμερα η πλατφόρμα