Πόσα κιλά φαγητού πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και...

Οινοποιείο φτιάχνει βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και φελλούς

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και πίνακες από φελλούς φτιάχνει οινοποιείο στην ορεινή Χαλκιδική Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων...

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης για τους «Innovative Greeks» και το οικοσύστημα των Startups

Την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μιλώντας αρχικά...

ΥΠΕΝ: Αστήριχτες οι καταγγελίες για τη διαδικασία αιτήσεων στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Νέες διευκρινίσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν για την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που «κόβει» αιτήσεις.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η καταγγελία αυτή κατατέθηκε από τον Μιχάλη Φιλιππίδη, ενεργειακό επιθεωρητή από το Ρέθυμνο, ο οποίος απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι το σύστημα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν είναι τρωτό απέναντι σε κακόβουλες δράσεις.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα το ΥΠΕΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

Πρώτον, με το που άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού -και πριν από το σημερινό δημοσίευμα-, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα.

Η εταιρεία και τότε υπογράμμισε -και τώρα επανέλαβε- ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος -και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει- αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί “χακαρίσματος” του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω “πειραγμένου λογισμικού” δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεύτερον, η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και “περνάνε” από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα.

Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.ά.)

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ίδια διαδικασία και η ίδια πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και στους δύο προηγούμενους κύκλους του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.

Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει τέλος ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και τις αιτήσεις που υποβάλλονται και προβαίνει συνεχώς σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες που απαιτούνται για την άρτια και ορθή διεξαγωγή του προγράμματος.

“Εξοικονομώ – Αυτονομώ”: Τι απαντά το ΥΠΕΝ στις καταγγελίες για “παράνομο λογισμικό”