Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Διαδικτυακός διαγωνισμός για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων (21-29 Νοεμβρίου 2020), με θέμα τα αθέατα απόβλητα διοργανώνουν διαδικτυακό διαγωνισμό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια ευαισθητοποίησης για την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων στην Ευρώπη. Χιλιάδες εθελοντές ενώνουν κάθε χρόνο τις δυνάμεις τους και πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από «τα τρία R», Reduce – Reuse – Recycle, που βρίσκονται στον πυρήνα του σκοπού της Εβδομάδας.

Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Απορριμμάτων είναι τα «αθέατα απόβλητα», δηλαδή τα απόβλητα τα οποία δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της παραγωγής.

Τι είναι τα αθέατα απόβλητα;

Τα αόρατα απόβλητα ουσιαστικά αποτελούν τη μεγάλη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων. Ένα μεγάλο μέρος των αόρατων αποβλήτων δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες.

Συνεπώς, μαζί με το αποτύπωμα αποβλήτων έρχονται επίσης οι επιπτώσεις του Co2 που δημιουργείται και ένα επαχθές κόστος για το κλίμα. Για μια βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να είναι ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση και, τελικά, να είναι εντελώς μη τοξικά την ημέρα που ανακυκλώνονται.

Η αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή και συνεπώς την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται μέσω της κατασκευής.

Για παράδειγμα, ένα μικρό και ελαφρύ κινητό τηλέφωνο δημιουργεί κατά την παραγωγή του 86 κιλά αποβλήτων!

Πως θα συμμετάσχετε στον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί διαδικτυακά, μέσω του επίσημου λογαριασμού του υπουργείου στο Instagram. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση.

Οι νικητές, που θα αναδειχτούν μέσω κλήρωσης, θα λάβουν ως συμβολικό δώρο την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του ΕΟΑΝ, σχεδιασμένη από τη Σίλια Κριθαριώτη.

Αναλυτικά:

  1. Κάθε συμμετέχων έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στον διαγωνισμό όσες φορές και όσες μέρες επιθυμεί. Η πρώτη μέρα του διαγωνισμού είναι η Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και η τελευταία το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020.
  2. Προϋπόθεση για κάθε έγκυρη συμμετοχή είναι να κάνει follow το @ypen_gr στο Instagram και να κάνει mention/tag έναν φίλο του.
  3. Η κλήρωση των νικητών θα γίνει κάνοντας scroll στα σχόλια της κάθε μέρας και θα αναδεικνύονται 25 νικητές ανά ημέρα, εφόσον έχουν απαντήσει σωστά στην ερώτηση.
  4. Οι συμμετέχοντες διπλασιάζουν τις πιθανότητες να κερδίσουν συμπληρώνοντας το quiz που έχει αναρτηθεί στο site του ΕΟΑΝ.
  5. Οι κληρώσεις των νικητών κάθε μέρας θα γίνουν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και θα τους επικοινωνηθεί η νίκη τους μέσω μηνύματος στο προφίλ τους στο Instagram.
  6. Οι τσάντες θα σταλούν στους νικητές της κλήρωσης σε διεύθυνση της επιλογής τους μέσω υπηρεσίας courier.

Όσοι επιθυμούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητές τους στον διαγωνισμό μπορούν, όπως προείπαμε, να συμπληρώνουν το quiz του ΕΟΑΝ στην ιστοσελίδα του. Ο ΕΟΑΝ είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για διοργανωτές δράσεων από τον ΕΟΑΝ, θα βρείτε εδώ.

Αθέατα απόβλητα: Διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης