Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων

Ομόφωνα εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων, κατά την 6η διαδοχική συνεδρίαση της επιτροπής καθοδήγησης για το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο υποδομών λυμάτων για τους οικισμούς της χώρας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου.

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Λυμάτων αποτελεί ουσιαστικά το ενοποιημένο σύνολο και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων Λυμάτων της χώρας. Σήμερα οι οικισμοί σε μη συμμόρφωση είναι 269, έναντι 213 που βρίσκονται σε συμμόρφωση, με τις ανάγκες χρηματοδότησης να αγγίζουν συνολικά τα 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πόροι θα καλυφθούν κυρίως από το τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς και από το νέο της περιόδου 2021-2027.

Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Λυμάτων προβλέπει:

1. Να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες στους 38 οικισμούς που δεν έχουν μελέτες. Σε όλη τη χώρα αυτό προβλέπεται να γίνει το 2021, ενώ κάποιοι οικισμοί της Αττικής αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες τους το 2022.
2. Να ολοκληρωθούν εντός του 2021 οι μετρήσεις στους 26 οικισμούς που δεν έχουν πλήρεις μετρήσεις.
3. Να υποβληθούν για χρηματοδότηση τα έργα για τη δημιουργία υποδομών στους 25 οικισμούς που οι εγκαταστάσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε εντός του 2021 να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση.
4. Να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις σε έργα διαχείρισης λυμάτων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους. Υπάρχουν περίπου 25 μεγάλα έργα που ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους.

Επίσης, για τους μικρότερους οικισμούς, από 2.000 κατοίκους και κάτω, προγραμματίζεται να συνταχθεί εθνικό σχέδιο, εντός του α’ εξαμήνου του 2021, με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν τουριστική επιβάρυνση το καλοκαίρι, καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, ώστε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των λυμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργικότητα των υποδομών στη διαχείριση των αστικών λυμάτων θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής καθοδήγησης για το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο υποδομών λυμάτων για τους οικισμούς της χώρας συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης ως εκπρόσωπός της και ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Συμμετείχαν ακόμη, ο επικεφαλής της DG Regio για την Ελλάδα και την Κύπρο Κάρστερν Ρασμούσεν και ο αναπληρωτής του Παναγιώτης Θάνου, εκπρόσωποι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς η τεχνική γραμματεία λυμάτων, που έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου.

Για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Λυμάτων ο κ. Γραφάκος, δήλωσε

«Επιχειρούμε οργανωμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη εικόνα του 56% των οικισμών στη χώρα, που δεν διαθέτει σύγχρονη διαχείριση λυμάτων. Επιχειρούμε να επιλύσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα από το 2005. Δεκαπέντε χρόνια μετά, αποτελεί υποχρέωσή μας να αλλάξουμε σελίδα».

 

Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων για 269 οικισμούς σε όλη τη χώρα