Πόσα κιλά φαγητού πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και...

Οινοποιείο φτιάχνει βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και φελλούς

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και πίνακες από φελλούς φτιάχνει οινοποιείο στην ορεινή Χαλκιδική Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων...

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης για τους «Innovative Greeks» και το οικοσύστημα των Startups

Την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μιλώντας αρχικά...

Σημαντικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με απώτερο στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και κατά συνέπεια ένα υγιές περιβάλλον για τους κατοίκους

Ίσως όταν ακούμε τον όρο «πράσινη» πόλη το μυαλό μας να πηγαίνει σε μια πόλη γεμάτη από χώρους πράσινου. Σίγουρα ο όρος περιλαμβάνει την ύπαρξη πράσινων χώρων αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η πραγματική της έννοια αφορά όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται για έναν τόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του από κάθε άποψη.

Επομένως, για να ορισθεί μια πόλη «πράσινη» θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον ως προς τα μέσα μεταφοράς, την ανακύκλωση, τα λύματα, την καθαριότητα του νερού, να διαθέτει πάρκα και χώρους πράσινου και το πιο βασικό από όλα να εξασφαλίζει στους κατοίκους του ένα υγιές και ευτυχισμένο χώρο σε απόλυτη συνάρτηση με το περιβάλλον.

Έτσι, γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των στόχων από κοινωνικούς φορείς, πολίτες αλλά και την ίδια την πολιτεία με κάποιες πόλεις να κάνουν την διαφορά εξασφαλίζοντας την ομαλή συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανθρώπου.

«Πράσινο» νησί η Αστυπάλαια

Το νησί της Αστυπάλαιας κατάφερε την χρονιά που μας πέρασε να συγκεντρώσει τα διεθνή βλέμματα πάνω της για όλους τους σωστούς λόγους. Πρόκειται για το πρώτο νησί στο Αιγαίο, στο οποίο θα αντικατασταθούν όλα τα οχήματα με ηλεκτρικά.

Astipalea infographic

Ένα μεγαλειώδες έργο διεθνών προδιαγραφών με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen να αναλαμβάνει την δημιουργία μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού όσον αφορά τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα, στο έργο προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Ο «Ναέρας» στην Ικαρία

Το μεγάλο έργο «Ναέρας» – από την ένωση των λέξεων νερό και αέρας- που υλοποιήθηκε το 2019 στην Ικαρία αποτέλεσε ένα από τα πιο πρωτοποριακά ενεργειακά έργα σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για το ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά πάρκα στην Ευρώπη που συνδυάζει την αιολική αλλά και την υδραυλική ενέργεια. Το νησί της Ικαρίας κατάφερε μέσα από αυτό το έργο να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο «πράσινα» νησιά της χώρας καθώς καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Διαβάστε την συνέχεια στο kedenews.gr

Ποιες είναι οι πιο «πράσινες» πόλεις της Ελλάδας;