Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Τι σημαίνει η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν επισήμως στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή την Παρασκευή, αναζωογονώντας τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει δραστικές περικοπές εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.


Επιστήμονες και ξένοι διπλωμάτες χαιρέτισαν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη, η οποία έγινε επίσημη 30 ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κίνηση την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα.

Μπιλ Γκέιτς: Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη

Η πανδημία του κορονοϊού είναι εύκολη υπόθεση συγκριτικά με κλιματική αλλαγή όπως αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft παραχώρησε προ ημερών συνέντευξη στο BBC με ευκαιρία την έκδοση του νέου βιβλίου του How to Avoid a Climate Disaster («Πώς θα αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή».

Ο Μπιλ Γκέιτς κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν κίνητρα για την ολική αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σημασία των καταναλωτικών επιλογών

H μείωση της κατανάλωσης –σε ταξίδια, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα- δεν αρκεί για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, υποστηρίζει.

«Η Ινδία θα κατασκευάσει κατοικίες για τους κατοίκους της, θα προσφέρει φωτισμό τη νύχτα και κλιματισμό για να είναι οι συνθήκες βιώσιμες» λέει.

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτικές επιλογές μας έχουν σημασία: «Όταν αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα χάμπουργκερ από υποκατάστατο κρέατος, μια αντλία θερμότητας για το σπίτι, βοηθάς να αυξηθεί η παραγωγή αυτών των προϊόντων και επομένως βοηθάς να πέσουν οι τιμές» εξηγεί.

Όσον αφορά τις αερομεταφορές, οι οποίες βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο λόγω των υψηλών εκπομπών τους, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου λέει πως «το να καταργήσουμε τις πτήσεις δεν θα είχε νόημα».

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναπτύξουμε καύσιμα «που δεν κοστίζουν πολύ περισσότερο και έχουν μηδενικές εκπομπές», δηλαδή βιοκαύσιμα ή υδρογόνο.

Ο ίδιος δίνει το παράδειγμα επιλέγοντας βιώσιμα βιοκαύσιμα για το ιδιωτικό αεροπλάνο του. «Πληρώνω τρεις φορές περισσότερο για τα αεροπορικά καύσιμά μου, πάνω από 7 εκατ. δολάρια το χρόνο» δηλώνει. Όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας που τον βάζουν στο στόχαστρο, τέλος, ο Γκέιτς απλά γελάει με την ιδέα. «Γιατί να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους. Δεν με ενδιαφέρει και τόσο πού πηγαίνουν».

Καθαρή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα

Ο κ. Κέρι μαζί με την εγχώρια σύμβουλο του Μπάιντεν, Τζίνα ΜακΚάρθι, δημιουργούν νέους κανονισμούς και κίνητρα με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και τη μετάβαση από ορυκτά καύσιμα.

Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» του επόμενου στόχου μείωσης των εκπομπών της Ουάσινγκτον, ή της Εθνικής Προσδιορισμένης Συνεισφοράς (Nationally Determined Contribution), που θα ανακοινωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα υπό τον Τζο Μπάιντεν στις 22 Απριλίου. Η επόμενη διάσκεψη για το κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε επίσης περισσότερα από δώδεκα διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει κινητοποιήσει κάθε ομοσπονδιακό οργανισμό εδώ για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Παρά τον ενθουσιασμό για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία, οι διαπραγματευτές για το κλίμα λένε ότι η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολη. Οι στόχοι του κ. Μπάιντεν για το κλίμα αντιμετωπίζουν πολιτικές προκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπολίτευση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ανησυχία μεταξύ ξένων ηγετών σχετικά με την αμερικανική «ανατροπή».

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση για να διανύσουμε, αλλά η ελπίδα του Παρισιού είναι ζωντανή και δυνατή», δήλωσε η Ρέιτσελ Κλίτους, διευθύντρια πολιτικής της Ένωσης ενδιαφερόμενων επιστημόνων.

 

Κλιματική αλλαγή: Τι αλλάζει με την Συμφωνία του Παρισιού;