Ισραήλ: Νεαρός μαζεύει σε παραλίες αποτσίγαρα

Ο Τζούλιαν Μέλσερ μαζεύει μια-μια τις γόπες τσιγάρων από μια παραλία του Τελ Αβίβ. "Χτενίζοντας" την παραλία με μια μεγάλη τσάντα στο χέρι, ο 26χρονος...

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο

Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τα πιο «περίεργα» σκουπίδια που πέταξαν Θεσσαλονικείς

Από αναπηρικό αμαξίδιο, καρότσι σούπερ μάρκετ, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και ...πιστόλι έχουν περισυλλέξει οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, που σε συνεργασία με...

Οδηγίες για σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών

Τζάκια: H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την αποφυγή της συστηματικής χρήσης τζακιού, για να μην προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει σχετικές οδηγίες για την ορθή χρήση τους.

Επίσης, καλό είναι να συντηρείτε το τζάκι σας, ώστε να είναι πιο ασφαλές όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

tzaki kaltses floga

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση των πυρκαγιών σε κατοικίες που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση των ανωτέρω θερμαντικών συσκευών, και ειδικότερα στις σωλήνες απαγωγής καπνού (καμινάδες), όπου κατά τη διάρκεια της καύσης υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασύρονται από τα καυσαέρια και, καθώς απομακρύνονται από τη θερμή εστία προς το λιγότερο θερμό περιβάλλον, υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας, περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ευκαιρία ανάφλεξης.

Τι συνιστάται:

  1. Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος, καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φλόγας, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.
  2. Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.
  3. Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες, και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας ή του τζακιού είναι κλεισμένη σωστά.
  4. Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες και ψεκάστε τη με νερό μετά τη συλλογή της. Ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους ή σε κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου.
  5. Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε ενώ εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  6. Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού δεν εφάπτονται με άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, και κυρίως με ξύλινα υποστυλώματα κεραμοσκεπών, εφόσον διέρχονται μέσα από αυτές, ή με τυχόν αποθηκευμένα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις κεραμοσκεπές.
  7. Καθαρίζετε συχνά τις καμινάδες και τις σωλήνες απαγωγής καπνού. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα συσσωρευμένα λίπη‒ και κυρίως η αιθάλη‒ που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στη σκεπή αυτού, ακόμη και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.
  8. Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα σκουπίδια στη φωτιά.
  9. Το ψήσιμο φαγητού, και ειδικότερα ωμού κρέατος, αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης ανάπτυξης της φωτιάς εντός της καμινάδας, αφού το λίπος που επικολλάται στα τοιχώματά της λειτουργεί ως επιταχυντής.
  10. Τέλος, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει, όταν λείπετε από το σπίτι, να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Τζάκια: Πως θα κάνουμε σωστή και ασφαλή χρήση