Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Οδηγίες για σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών

Τζάκια: H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την αποφυγή της συστηματικής χρήσης τζακιού, για να μην προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει σχετικές οδηγίες για την ορθή χρήση τους.

Επίσης, καλό είναι να συντηρείτε το τζάκι σας, ώστε να είναι πιο ασφαλές όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

tzaki kaltses floga

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση των πυρκαγιών σε κατοικίες που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση των ανωτέρω θερμαντικών συσκευών, και ειδικότερα στις σωλήνες απαγωγής καπνού (καμινάδες), όπου κατά τη διάρκεια της καύσης υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασύρονται από τα καυσαέρια και, καθώς απομακρύνονται από τη θερμή εστία προς το λιγότερο θερμό περιβάλλον, υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας, περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ευκαιρία ανάφλεξης.

Τι συνιστάται:

  1. Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος, καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φλόγας, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.
  2. Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.
  3. Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες, και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας ή του τζακιού είναι κλεισμένη σωστά.
  4. Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες και ψεκάστε τη με νερό μετά τη συλλογή της. Ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους ή σε κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου.
  5. Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε ενώ εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  6. Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού δεν εφάπτονται με άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, και κυρίως με ξύλινα υποστυλώματα κεραμοσκεπών, εφόσον διέρχονται μέσα από αυτές, ή με τυχόν αποθηκευμένα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις κεραμοσκεπές.
  7. Καθαρίζετε συχνά τις καμινάδες και τις σωλήνες απαγωγής καπνού. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα συσσωρευμένα λίπη‒ και κυρίως η αιθάλη‒ που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στη σκεπή αυτού, ακόμη και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.
  8. Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα σκουπίδια στη φωτιά.
  9. Το ψήσιμο φαγητού, και ειδικότερα ωμού κρέατος, αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης ανάπτυξης της φωτιάς εντός της καμινάδας, αφού το λίπος που επικολλάται στα τοιχώματά της λειτουργεί ως επιταχυντής.
  10. Τέλος, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει, όταν λείπετε από το σπίτι, να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Τζάκια: Πως θα κάνουμε σωστή και ασφαλή χρήση