Πόσα κιλά φαγητού πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και...

Οινοποιείο φτιάχνει βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και φελλούς

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και πίνακες από φελλούς φτιάχνει οινοποιείο στην ορεινή Χαλκιδική Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων...

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης για τους «Innovative Greeks» και το οικοσύστημα των Startups

Την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μιλώντας αρχικά...

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996

Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1966, από το Κανάλι 5 του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), και το Κανάλι 10 της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

palia tileorasi petameni

Οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις του κατά την πρώτη περίοδο διαρκούσαν για λίγες μόνο ώρες ημερησίως, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός για την τηλεοπτική εκπομπή ήταν υποτυπώδης.

Μερικά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το τηλεοπτικό τοπίο αρχίζει να αλλάζει, με το πρόγραμμα να γίνεται πλουσιότερο, με ζωντανές εκπομπές, παραγωγές σήριαλ, προσφερόμενα προγράμματα και ξένες σειρές, και η τηλεόραση  αποκτά φανατικούς φίλους.

antras allazei kanali tileorasi gi

Τι επιπτώσεις έχει στο περιβάλλον;

Η τηλεόραση καταναλώνει την ίδια ενέργεια τόσο όταν είναι σε κατάσταση αναμονής για 20 ώρες όσο και όταν είναι ανοιχτή για 4 ώρες .Στην κατάσταση αναμονής καταναλώνει πάνω από 70% της συνολικής κατανάλωσης και πάνω από 95% στην περίπτωση του DVD.

-Η τηλεόραση λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της παραγωγής του.-Στις καινούργιες επίπεδες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χρησιμοποιείται ένα αέριο το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

-Οι παλιές τηλεοράσεις, που αποσύρονται , αν δεν διαχειριστούν σωστά ως επικίνδυνα απόβλητα , μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον.

Επιβλαβείς για το περιβάλλον οι επίπεδες τηλεοράσεις;

Σύμφωνα με  περιβαλλοντική έρευνα, η αυξημένη ζήτηση για τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο κι από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής λιθάνθρακα.

saloni epipedi tileorasi toixos

Οι εταιρείες κατασκευής τέτοιων τηλεοράσεων χρησιμοποιούν ένα αέριο, το τριφθοροξικό άζωτο, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον, του οποίου η ετήσια παραγωγή έχει φτάσει τους 4.000 τόνους ετησίως, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης τέτοιων τηλεοράσεων.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το τριφθοροξικό άζωτο είναι 17.000 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά κανείς δε γνωρίζει ακόμη την ποσότητα που του αερίου που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, όπως εξήγησε ο Μάικλ Πράτερ, επικεφαλής περιβαλλοντολογικού ινστιτούτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

 

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον