Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Πού πρέπει να πετάμε το μαγειρεμένο λάδι;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να πετάμε το μαγειρεμένο λάδι στο νεροχύτη ή την τουαλέτα και άλλοι πως πρέπει να το συλλέγουμε σε κάποιο δοχείο ή μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια. Τί είναι προτιμότερο;

Μύθοι και αλήθειες για το μαγειρεμένο λάδι

  • Αν επιλέξουμε να χύσουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη ή την τουαλέτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουμε μακροπρόθεσμα απόφραξη στους σωλήνες και την αποχέτευση. Καθώς τα υπολείμματα τροφών αναπόφευκτα πέφτουν και αυτά στις σωληνώσεις, ενώνονται με τα λίπη που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα και δημιουργούν συσσωματώματα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα βουλώσουν το αποχετευτικό σύστημα. Ακόμα και αν περάσουν όμως στους αποχετευτικούς αγωγούς της πόλης, μπορεί να υποστούν σαπωνοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αντιδρούν με αλκαλικά άλατα, σχηματίζοντας στερεές ενώσεις. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στα αγγλικά “fatberg”, ως λογοπαίγνιο του iceberg, και αποτελεί τον πονοκέφαλο των ειδήμονων για τις αποχετεύσεις των αστικών κέντρων.

μαγειρεμένο λάδι

  • Αν επιλέξουμε να πετάξουμε το λάδι μέσα σε κλειστό δοχείο στα σκουπίδια, πρακτικά πετάμε ένα εύφλεκτο υλικό το οποίο καταλήγει στις χωματερές, με κίνδυνο να προκαλέσει ανάφλεξη. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι χωματερές δε χρήζουν αποτελεσματικής διαχείρισης  και οι φωτιές είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που μολύνει με τοξικές ουσίες τον αέρα που αναπνέουμε.

Επιπλέον, και με τους δύο παραπάνω τρόπους, το λάδι καταλήγει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στις λίμνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα, μολύνοντάς τα. Αν και ο ισχυρισμός που κυκλοφορεί, πως ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο κυβικά νερού είναι αστικός μύθος, αναμφίβολα οι μεγάλες ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όταν το λάδι συσσωρεύεται στην επιφάνεια μικρών υδάτινων περιοχών.

Επίσης, παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και το λάδι που επιπλέει στα λύματα που υπόκεινται σε βιολογικό καθαρισμό, καθώς εμποδίζουν την οξυγόνωση του νερού και κατ’ επέκταση των βακτηρίων που χρησιμοποιούνται για την εξυγίανση των λυμάτων.

μαγειρεμένο λάδι δέντρο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος απόρριψης του μαγειρεμένου λαδιού;

Η πρώτη λύση είναι η επίσκεψη στο super market της γειτονιάς. Εκεί μπορούμε να ρωτήσουμε αν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού. Αν ναι, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας  στο κατάστημα μέσα σε ένα κατάλληλο δοχείο (π.χ. πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι νερού).

Από εκεί και πέρα μία εξειδικευμένη εταιρία θα τα συλλέξει και θα τα μεταφέρει σε εργοστάσιο παραγωγής biodiesel, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία τα μαγειρικά λάδια θα μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

μαγειρεμένο λάδι ελιές

Ακόμη, μια δεύτερη λύση είναι οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαδιού. Σε πολλά σημεία στους δήμους της χώρα μας, υπάρχουν ειδικοί κάδοι, δίπλα στους κοινούς κάδους ανακύκλωσης. Εκτός αυτού, διάφορες ιδιωτικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στη συλλογή και προώθηση προς επεξεργασία, του χρησιμοποιημένου λαδιού. Έτσι, ακόμα και αν ο δήμος σας δε διαθέτει τους κατάλληλους κάδους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτές για να σας πληροφορήσουν για τον τρόπο που θα διαθέσετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας.

Τέλος, συλλογή λαδιού προς ανακύκλωση κάνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, ακόμα και κάποια super market. Μπορείτε να απευθυνθείτε εκεί για να μάθετε αν μπορείτε να δώσετε εκεί το λάδι που θέλετε να πετάξετε.

Μαγειρεμένο λάδι: Γιατί δεν πρέπει να το πετάμε στον νεροχύτη