Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Περιστατικά καύσης γεωργικών υπολειμμάτων παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Την πρακτική της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων σε χωράφια εντατικής καλλιέργειας ρυζιού συνεχίζουν αγρότες σε καλλιεργήσιμες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών σε οικισμούς ‒ φυσικά αυτό οδηγεί στην άμεση ρύπανση του περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους προχωρούν στην ενέργεια αυτή, υπήρξαν περιπτώσεις όπου η φωτιά έφτασε ακόμη και σε πολύ μικρή απόσταση από οικισμούς.

Η ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα αναφέρει σχετικά με τα περιστατικά γεωργικών υπολειμμάτων:

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειονότητας των αγροτών του Δήμου και όλων των φορέων που τους εκπροσωπούν ότι δεν θα γίνει καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάποιοι ασυνείδητοι, λειτουργώντας μεμονωμένα, καίνε υπολείμματα καλαμποκιού και ρυζιού, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας, και ειδικά των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα».

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοπικής Οικονομίας Φάνης Αλμπάνης ζητούν από τους αγρότες του δήμου να συμμορφωθούν με την τήρηση των νόμων και να μην προχωρούν σε καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους.

«Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε τους νόμους και είναι απολύτως υποχρεωτικό να διαφυλάξουμε το περιβάλλον που ζούμε και να προστατεύουμε το οικοσύστημα της περιοχής μας από επιπλέον ρύπανση. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των αγροτών, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα παράνομης καύσης των υπολειμμάτων από τις γεωργικές καλλιέργειες», τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και προειδοποίησε ότι όσοι παρανομήσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

agrotes kausi georgika ipolimmata dromos

Θα αυξηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή είκοσι εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως έγινε γνωστό, το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών θα ενημερώσουν με sms τα μέλη τους για τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στην περιοχή των ορυζώνων.

 

Κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα προανήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα και να προστατευτεί το οικοσύστημα από επιπλέον ρύπανση. Κλήθηκαν, επίσης, οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και, εάν τυχόν υπάρξουν και άλλα περιστατικά παραβατικότητας, να επιβάλουν τις κυρώσεις και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε όσους παρανομούν.

Ζητήθηκε, παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, ώστε να αποτραπούν οι καύσεις, ενώ υπήρξε συμφωνία ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως καύση έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες καίνε γεωργικά υπολείμματα παρά τις απαγορεύσεις