Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας;

Το πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής ποσότητας νερού που υπάρχει στον πλανήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ), τα επόμενα 25 χρόνια η σπατάλη στην χρήση του νερού θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 40%.

Η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας αφορά όλους. Πολλοί όμως έχουμε καθημερινές συνήθειες που όχι μόνο δεν βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, αλλά συντελούν και στη σπατάλη και άσκοπη κατανάλωσή του, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο.

Ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μπορούμε να αλλάξουμε ελάχιστα κάποιες από τις συνήθειές μας, χωρίς να επηρεάσουμε την καθημερινότητά μας.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει κανείς για να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται σήμερα σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες ;

save water save life

Ακολουθούν απλοί και χρήσιμοι τρόποι εξοικονόμησης νερού:

  • Κλείνουμε τις βρύσες: Αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή μόνο όταν τη χρειαζόμαστε πραγματικά. Μπορούμε να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή σαπουνίζουμε τα πιάτα μας.
  • Βράζουμε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε: Εξοικονομούμε νερό, χρήματα και ενέργεια βράζοντας μόνο την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε.
  • Μειώνουμε τη διάρκεια του ντους: Στη διάρκεια του ντους καταναλώνουμε πάνω από 17 λίτρα νερού ανά λεπτό. Με τη βοήθεια του χρονομέτρου του κινητού μας μπορούμε να μειώσουμε το ντους μας κατά 2-3 λεπτά. Μπορούμε ακόμη να αντικαταστήσουμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο, χαμηλότερης ροής, ώστε να ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού.
  • Βάζουμε γεμάτο πλυντήριο: Έτσι ελαττώνουμε τις πλύσεις, την ενέργεια και την ποσότητα απορρυπαντικού, μειώνοντας παράλληλα και τα έξοδά μας.
  • Χρησιμοποιούμε καζανάκια εξοικονόμησης νερού: Υπάρχουν καζανάκια που έχουν δύο κουμπιά. Ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στο καζανάκι ένα πλαστικό δοχείο για τη μείωση του όγκου του νερού.
  • Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών: Η εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Μειώνοντας την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουμε καθημερινά θα συμβάλουμε στην εξοικονόμηση του νερού και θα βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας.
  • Μαγειρεύουμε στον ατμό, όποτε μπορούμε: Τα λαχανικά στον ατμό διατηρούν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν επιλέξουμε να τα βράσουμε, μπορούμε να κρατήσουμε το νερό που απομένει και να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια νόστιμη σούπα. Αφού κρυώσει, μπορούμε να ποτίσουμε με αυτό τα φυτά μας.
  • Μειώνουμε τα απόβλητα των τροφίμων: Πολλά από τα τρόφιμα που πετάμε καθημερινά θα μπορούσαν να είχαν φαγωθεί, εξοικονομώντας παράλληλα και πολλά χρήματα. Κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αγοράζουμε μόνο όσα θα καταναλώσουμε.
  • Οργανώνουμε την κηπουρική μας: Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, για να μην εξατμίζεται το νερό από τη ζέστη. Ποτίζουμε το έδαφος, έτσι ώστε το νερό να απορροφάται από τις ρίζες των φυτών, που το έχουν ανάγκη. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους αυτόματους ποτιστές και ποτίζουμε εμείς τα φυτά μας.
  • Συλλέγουμε το νερό της βροχής: Μπορούμε έτσι να εξοικονομούμε πάνω από 5.000 lt τον χρόνο. Μπορούμε επίσης να ποτίζουμε τα φυτά με αυτό το νερό και όχι με το επεξεργασμένο νερό της βρύσης.
  • Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων αντί να τα πλένουμε στο χέρι: Ας ενημερωθούμε για τις πιο αποτελεσματικές ενεργειακά και αποδοτικές, όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού, ηλεκτρικές συσκευές.
  • Ελέγχουμε συχνά τις σωλήνες στην κουζίνα μας για τυχόν διαρροές: Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής του νερού, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να την κλείνουμε όποτε υπάρχει διαρροή. Διορθώνουμε τις χαλασμένες βρύσες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Έχουμε το τηλέφωνο επικοινωνίας του παρόχου νερού για να επικοινωνούμε μαζί του σε περίπτωση ανάγκης.
  • Δεν επιλέγουμε εταιρείες και επενδυτές που συμβάλλουν στη λειψυδρία και τη μόλυνση του νερού: Αυτές πολύ συχνά μολύνουν τις πηγές και μειώνουν τις προμήθειες νερού. Ας ελέγξουμε αν οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε απειλούν τις τοπικές πηγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστηρίζουμε τη σπατάλη και τη μόλυνση του νερού.
  • Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης για όσους διαμένουν σε μονοκατοικίες με περιβάλλοντα χώρο είναι οι εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, μοντέρνες δηλαδή υπόγειες στέρνες που μαζεύουν νερό. Όσο για την επιφάνειά τους, μπορεί να φυτευτεί και να παρουσιάζει την εικόνα ενός πραγματικού κήπου.
  • Όσοι έχουν εξοχικά ή μεγαλύτερα σπίτια μπορούν να εγκαταστήσουν στον εξωτερικό χώρο ακόμη και συστήματα καθαρισμού του νερού. Απαιτείται ένας χώρος λίγων τετραγωνικών, διακοσμημένος με κατάλληλα φυτά, τα οποία με τις ιδιότητές τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, μαζί με κατάλληλα φυσικά φίλτρα.

Σπατάλη νερού: Πως θα μειώσουμε το φαινόμενο