Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% λόγω της Covid-19

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% το 2020, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου...

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση: Χωριστά γυαλί, πλαστικά και μέταλλα

Σκρέκας: Μέσα στον Μάρτιο η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση Την κατάθεση νομοσχεδίου εντός Μαρτίου, για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών...

Κι όμως τα φυτά έχουν ψυχή!

«Τα φυτά δεν είναι στατικά ούτε ανόητα» λέει η Μόνικα Χίλκερ από το Ινστιτούτο Βιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τα φυτά αντιδρούν σε απτικά...

Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και φυσικά επηρεάζονται και τα ζώα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πράσινης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Bulb, αποφάσισε να αφυπνίσει τον κόσμο δημοσιεύοντας μια σειρά από φωτογραφίες-προβλέψεις για το πώς θα είναι τα ζώα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια λόγω του προβλήματος που ακούει στο όνομα «κλιματική αλλαγή».

Πως θα αντιδράσουν τα ζώα

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ πραγματοποίησαν έρευνα ώστε να κατανοήσουν  τον τρόπο με τον οποίο τα σημερινά είδη θα αντιδράσουν μελλοντικά στη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, εργάζονται με αποκομμένα απολιθώματα για να κατανοήσουν πώς τα σημερινά είδη θα αντιδράσουν σε έναν ολοένα και πιο ζεστό πλανήτη. Η μελέτη αυτών των απολιθωμάτων, σε συνδυασμό με την χρήση πρότυπου προσομοιωτή προγνωστικής μοντελοποίησης , θα μας επιτρέψει να προβλέψουμε τις αλλαγές στη βιοποικιλότητα λόγω των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών.

Μέσα από αυτή την μελέτη γίνεται κατανοητό πως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα είδη έχει μία από τις τρείς επιπτώσεις: i) Προσαρμογή, ii) Μετακίνηση, iii) Εξαφάνιση.

Η WWF έχει προβλέψει πως λόγω της κλιματικής αλλαγής τα μισά και πλέον είδη ζώων και φυτών δεν θα υπάρχουν στον επόμενο αιώνα αν τα επίπεδα άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Δείτε πως θα είναι τα ζώα μετά από 100 χρόνια:

Orange-spotted filefish

vraxia psarri thalassa

To ψάρι «Orange-spotted filefish» λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού επρόκειτο να εξαφανιστεί.

Αλεπούδες

aleepou klimatiki allagi
Οι αλεπούδες, λόγω της ξηρασίας, θα αναπτύξουν μεγαλύτερα αυτιά και μύτες ώστε να μπορούν να εντοπίσουν θηράματα σε τεράστιες αποστάσεις.

Μέδουσες

medousa delfini klimatiki allagi

Οι μέδουσες θα μεγαλώσουν ραγδαία και θα αρχίσουν να κυνηγούν δελφίνια.

Πολικές αρκούδες

poliki arkouda klimatiki allagi

Οι πολικές αρκούδες θα αλλάξουν τρίχωμα και χρώμα ενώ θα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα σε μια προσπάθεια να τραφούν.

Φρατέρκουλα

fraterkoula klimatiki allagi

Η φρατέρκουλα, ένα τροπικό πουλί του Ατλαντικού, σε 100 χρόνια δεν θα έχει καθόλου πούπουλα.

Θαλάσσιοι ίπποι

thalasios ippos klimatiki allagi
Οι θαλάσσιοι ίπποι δεν θα έχουν γούνα και έτσι θα γίνουν μέσα στα χρόνια κόκκινοι.

 

Κλιματική αλλαγή: Πως θα επηρεάσει τα ζώα σε 100 χρόνια