Πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή της σοκολάτας;
Η αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα, όπως φυσικά γνωρίζουμε παράγεται από κακαόδεντρα.Τα κακαόδεντρα είναι αειθαλές και τροπικά δέντρα. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Theobroma cacao και προκύπτει από τις λέξεις θεός και βρώση δηλαδή είναι το «φαγητό των θεών».
Το πιο μεγάλο μέρος της αγοράς του κακάο προέρχεται από τα κακαόδεντρα του τύπου φοραστέρο (forastero). Το φοραστέρο κατάγεται από τον Αμαζόνιο και είναι το συνηθισμένο κακάο για την μαζική αγορά επειδή είναι το πιο ανθεκτικό και αποδοτικό κατά την παραγωγή.
Ωστόσο η επιβίωση των κακαόδεντρων βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, έτσι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν παρά μόνο σε μια λεπτή λωρίδα του Ισημερινού.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην μείωση της παραγωγής
Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες 20 μοίρες βόρεια και νότια του Ειρηνικού. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζεται υγρασία και πολύ βροχή. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν τα επόμενα 30 χρόνια. Οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τα φυτά και τη βιομηχανία σοκολάτας παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι βροχοπτώσεις δεν θα αυξηθούν και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή λόγω της έλλειψης υγρασίας. Οι περιοχές που παράγεται το κακάο θα μεταφερθούν προς τα ορεινά, σε μέρη που αποτελούν άγρια φύση.
Υπάρχει λύση;
Μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας σε συνεργασία σε την εταιρεία Mars στην προσπάθειά της να σώσει τους καρπούς του κακάο μελετάει με μια γενετική μετάλλαξη που ενδεχομένως να τους κάνει πιο ανθεκτικούς.
Η σοκολάτα αποτελεί προϊόν με ευρεία κατανάλωση στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεγάλη παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αξιωματούχοι σε χώρες όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα όπου παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της σοκολάτας, θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν ένα αγωνιώδες δίλημμα σχετικά με το αν θα διατηρήσουν την προσφορά σοκολάτας στον κόσμο ή θα σώσουν τα οικοσυστήματα τους.
Αυξημένη ζήτηση μειωμένη παραγωγή
Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται . Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση για σοκολάτα εξαιτίας των απαιτήσεων νέων αγορών όπως αυτή της Κίνας και αυξάνεται ειδικότερα η ζήτηση για μαύρη σοκολάτα η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κακάο. Ένα από τα καίρια προβλήματα είναι οι ασθένειες που χτυπούν τα κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αφανιστεί περίπου το 35% των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο.
Πόσο σοκολάτα καταναλώνουμε;
Ο τυπικός δυτικός καταναλωτής καταναλώνει κατά μέσο όρο 286 μπάρες σοκολάτας ετησίως – οι περισσότεροι προέρχονται από το Βέλγιο,- αναφέρει η έρευνα με τίτλο Destruction by Chocolate found.
Για τις 286 μπάρες, οι παραγωγοί πρέπει να φυτέψουν 10 κακαόδεντρα, για να πάρουν το κακάο και το βούτυρο – τα βασικά συστατικά στην παραγωγή σοκολάτας.