Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και γιατί είναι επικίνδυνη

Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτέλεσμα της καύσης στερεών καυσίμων όπως π.χ. ξύλο (καυσόξυλα), άνθρακας (κάρβουνο) κλπ, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ουσιαστικά είναι διαφορετική μορφή ρύπανσης από ό,τι το φωτοχημικό νέφος, το οποίο έχει αιτίες την ρύπανση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης των τροχοφόρων οχημάτων και τις βιομηχανικές εκπομπές. Αν και στην σύγχρονη εποχή η ατμοσφαιρική ρύπανση εντός μεγαλουπόλεων είναι κυρίως το φωτοχημικό νέφος, σε περιοχές όπου γίνεται ακόμα καύση κάρβουνου και άλλων στερεών καυσίμων, η κύρια μορφή ρύπανσης είναι η αιθαλομίχλη.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης σε συνδυασμό με διοξείδιο του θείου (επικίνδυνο δηλητηριώδες αέριο) και άλλα στοιχεία το οποίο προέρχεται είτε από βιομηχανικά εργοστάσια είτε από την αλόγιστη χρήση των τζακιών στα σπίτια.

Πως αυξήθηκε στην Ελλάδα

athina akropoli aithalomixli

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των απανωτών ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ξύλο σαν οικονομικότερο μέσο θέρμανσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα να εμφανίζεται ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Επειδή μάλιστα πολύ συχνά τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια και σόμπες είναι ακατάλληλα για καύση (π.χ. παλιά έπιπλα, κουφώματα, παντζούρια κλπ), οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερες.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.

Πως θα περιοριστεί η αιθαλομίχλη

tzaki ksila

Οι αρμόδιοι προτείνουν να μειωθεί η καύση τμημάτων επίπλων, βερνικωμένα-βαμμένα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επεξεργασμένα ξύλα, χαρτιά εμποτισμένα με χρωστικές, εφημερίδες και περιοδικά και πλαστικά λάστιχα και πάσης φύσεως συνθετικά υλικά, διότι εκλύουν άκρως τοξικές ουσίες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ουσιών εκλύεται στο εσωτερικό των σπιτιών, επιβαρύνοντας σε επικίνδυνο βαθμό την υγεία των ανθρώπων που μένουν σε αυτά. Παράλληλα επιβαρύνεται το ατμοσφαιρικό περιβάλλον των περιοχών όπου γίνεται έντονη χρήση τζακιών, δημιουργώντας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες λόγω και του κορονοϊού

gynaika krio maska koronoios

Ο συνδυασμός του νέφους της αιθαλομίχλης και η εμφάνιση του SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια του κορονοϊού, θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα) καθώς μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο κατά την αναπνοή, βήχα κλπ.

Επίσης μπορεί να προκαλέσει:

•Ερεθισμός του φάρυγγα
•Ρινική καταρροή
•Ξηροφθαλμία και αίσθημα καύσου στους οφθαλμούς
•Ερεθισμός των βρόγχων, βρογχίτιδα, ξηρός βήχας

Οι χρονίως πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα μπορεί επιπλέον να νιώσουν:

•Αίσθημα δύσπνοιας
•Αίσθημα καρδιακών παλμών
•Δυσφορία στο στήθος

Πως θα προστατευτούμε

imera dentra aithalomixli

Όπως προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τέλος, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

Αιθαλομίχλη: Τι είναι και πως μπορούμε να προστατευθούμε