Πόσα κιλά φαγητού πετάμε στα σκουπίδια κάθε χρόνο;

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και...

Οινοποιείο φτιάχνει βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και φελλούς

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια και πίνακες από φελλούς φτιάχνει οινοποιείο στην ορεινή Χαλκιδική Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων...

Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης για τους «Innovative Greeks» και το οικοσύστημα των Startups

Την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης μιλώντας αρχικά...

Μινκ και κορονοϊός- Τι έχει συμβεί και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Η ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στα μινκ στη Δανία, έφτασε και στη χώρα μας.

Οι ιοί συνεχώς μεταλλάσσονται, καθώς αναπαράγονται και κυκλοφορούν στον πληθυσμό, αλλά οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ακίνδυνες. Μόνο μερικές θα αλλάξουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τους ανθρώπους ή να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια.

«Ο SARS-CoV-2 δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλοι σχετικοί ιοί, αλλά, επειδή κυκλοφορεί στον ανθρώπινο πληθυσμό για κάποιο καιρό, έχουν εμφανιστεί αρκετές μεταλλάξεις», δήλωσε στον «Guardian» ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Δανία: Θανατώθηκαν πάνω από 17.000.000 μινκ λόγω κορονοϊού

Δεκαεπτά εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν από τις Αρχές της Δανίας και με τη βοήθεια φορτηγών μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους.

Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχτηκε έπειτα από μερικές μέρες ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν δεν είναι νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.

Την 4η Νοεμβρίου η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά και η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Έπρεπε να σφαγιαστούν τα μινκ;

Αυτό είναι πιθανότατα ένα σοφό προληπτικό μέτρο. «Αυτό μπορεί από μόνο του να μην κάνει το στέλεχος να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών σε αυτά τα είδη», δήλωσε στον «Guardian» ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

mink dipla stin limni

Θετικοί στον κορονοϊό 10 εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ στην Καστοριά

Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ βρέθηκαν θετικοί στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς. Ο συναγερμός σήμανε μετά τον εντοπισμό ενός εκτροφέα θετικού στον κορονοϊό, στη φάρμα του οποίου ‒στη Σιάτιστα‒ βρέθηκαν και νεκρά ζώα, ενώ άλλα είχαν συμπτώματα του ιού.

Μέχρι χθες έχουν διενεργηθεί 91 rapid tests από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ. Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αντίστοιχων ελέγχων στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών ήταν αρνητικά.

Δειγματοληπτικά τεστ έχουν γίνει και στα νεκρά αλλά και στα ζωντανά μινκ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

Σφαγή μινκ: Πως συνδέονται με τον κορονοϊό;