Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Τι αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Δούναβης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου – Σύρου Ερμούπολης σχετικά με το σύστημα ανακύκλωσης ΧΥΤΑ.

Σε αποκαλύψεις το περιεχόμενο των οποίων, εφόσον ευσταθεί, μπορεί να τινάξει στον αέρα τόσο τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης στην Σύρο, όσο και την αντίστοιχη λειτουργία του ΧΥΤΑ, προέβη ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Δούναβης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου – Σύρου Ερμούπολης.

Ακυρώθηκε διεθνής διαγωνισμός λόγω σφαλμάτων;

Συγκεκριμένα, ο κ. Δούναβης κατέθεσε εγγράφως στοιχεία, καταγγέλλοντας ότι: σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), στις 03.06.2020 ακυρώθηκε λόγω σφαλμάτων ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΦΟΔΣΑ Σύρου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αποκομιδή της ανακύκλωσης, προϋπολογιζόμενης αξίας 419.328 ευρώ. Από το διαγωνισμό, η χρονική διάρκεια του οποίου είναι 26 μήνες, προέκυψε ανάδοχος, ωστόσο δεν έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις του, μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί το τυπικό διαδικαστικό στάδιο.

Όπως είπε ο κ. Δούναβης, η ακύρωση του διαγωνισμού προκύπτει τόσο από την ανακλητική απόφαση Α/Α 23 Απόφαση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης για ποσό 139.991 € (α.π. 242/2020), όσο και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΣΗΔΗΣ.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ανάληψη υποχρεώσεων από την ανάδοχο εταιρία η οποία μειοδότησε στο διαγωνισμό, το έργο της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ ανατέθηκε με σύμβαση διάρκειας δύο μηνών σε άλλη εταιρία, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Διοικητική προσφυγή και καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Δούναβης κατήγγειλε καταστρατήγηση διοικητικών διαδικασιών και της κείμενης νομοθεσίας, αναφέροντας μια σειρά από σοβαρά διοικητικά λάθη και παραλείψεις. Σύμφωνα με τον κ. Δούναβη, η εν λόγω απόφαση είναι έωλη και βρίθει σφαλμάτων, γι αυτό και έκανε γνωστό, ότι κατέθεσε ο ίδιος ειδική διοικητική προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητώντας την ακύρωσή της.

Ο κ. Δούναβης εξαπέλυσε επίθεση προς τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, την οποία κατηγόρησε ότι έχει αμελήσει το βασικό της αντικείμενο που είναι η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ. Τόνισε μάλιστα ότι ο Φορέας πνέει τα λοίσθια, όχι μόνο επειδή πρόκειται να καταργηθεί τον επόμενο μήνα και να υπαχθεί στο νέο σχήμα του διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αλλά γιατί παρουσιάζονται σοβαρά φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης τα οποία απειλούν το Δήμο με ανυπολόγιστη ζημιά.

Καθησυχαστικός ο Γιάννης Βρούτσης διέψευσε τις καταγγελίες

«Ωραία παραμυθάκια» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Βρούτσης, τους ισχυρισμούς του κ. Δούναβη, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα αναφέρθηκαν.

Ο κ. Βρούτσης ήταν καθησυχαστικός, είπε ότι ο διεθνής διαγωνισμός ο οποίος αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης δεν ακυρώθηκε, ενώ ισχυρίστηκε ότι για την κατάρτισή του έγιναν όλες οι νόμιμες ενέργειες και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από το προσωπικό του Δήμου.

Σχολιάζοντας την πράξη του κ. Δούναβη και την διοικητική προσφυγή την οποία κατέθεσε προσβλέποντας στην ακύρωση της απόφασης της δίμηνης σύμβασης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία ότι με τέτοιες ενέργειες, επιδιώκει να «μπλοκάρει» το έργο της ανακύκλωσης μέσα στο καλοκαίρι, δημιουργώντας πρόβλημα και αναστάτωση στο νησί.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε ότι η επερχόμενη κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου και η απορρόφησή του από το νέο περιφερειακό Φορέα θα συνοδευθεί από ειδικό έλεγχο τον οποίον θα διενεργήσουν ορκωτοί λογιστές. Όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, εφόσον από τα αποτελέσματα του ελέγχου προκύψουν στοιχεία κακοδιοίκησης ή κακοδιαχείρισης, θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τους τελευταίους 9 μήνες κατά τους οποίους ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, τέθηκε ένα μεγάλο στοίχημα για επέκταση της ανακύκλωσης σε διάφορους τομείς και βελτίωσης των γενικότερων παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, το οποίο κερδήθηκε και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Καταγγελίες για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης – ΧΥΤΑ Σύρου