Ρεκόρ νεκρών θαλάσσιων χελωνών στην χώρα μας

Περισσότερες 700 νεκρές χελώνες καταγράφηκαν φέτος στη χώρα μας, αναφέρει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», καλώντας όλους σε εγρήγορση εν όψει της θερινής περιόδου. Η Οργάνωση κάνει λόγω...

H Ιαπωνία σκέφτεται να απορρίψει το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Η Ιαπωνία αποφάσισε να απορρίψει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε το 2011...

Κοινή ανακοίνωση 56 οργανώσεων σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RECOVER). Στις 23...

«Τα φυτά δεν είναι στατικά ούτε ανόητα» λέει η Μόνικα Χίλκερ από το Ινστιτούτο Βιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Τα φυτά αντιδρούν σε απτικά ερεθίσματα, αναγνωρίζουν διαφορετικά κύματα φωτός, αντιλαμβάνονται χημικά σήματα, μπορούν ακόμα και να μιλήσουν μέσω χημικών σημάτων όπως αφή, όραση, ακοή, λόγος και ψυχή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Missouri διαπίστωσαν ότι τα φυτά ανταποκρίνονται και μάλιστα αμυντικά στους ήχους που δείχνουν ότι κάποιος ή κάτι τους επιτίθεται. Για την ακρίβεια, βρήκαν ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν ήχους του περιβάλλοντός τους, όπως αυτόν που παράγεται όταν μια κάμπια τα τρώει, και στη συνέχεια να αντιδράσουν στην απειλή αυτή.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν οι καθηγητές Heidi Appel και Rex Cocroft,
τοποθέτησαν κάμπιες σε ένα μικρό φυτό που συγγενεύει με το λάχανο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας λέιζερ και ανακλαστικό υλικό στο φύλλο του φυτού, μέτρησαν την κίνηση του φύλλου ως απάντηση στο μάσημα της κάμπιας.

Έπειτα, οι δύο επιστήμονες έπαιξαν ηχογραφήσεις από τις δονήσεις που εξέπεμπαν οι κάμπιες την ώρα που έτρωγαν σε μία ομάδα φυτών, ενώ σε μία δεύτερη ομάδα έπαιξαν ήχους της φύσης.

Αργότερα, οι Appel και Cocroft έβαλαν πάλι τις κάμπιες στις δύο αυτές ομάδες φυτών και διαπίστωσαν ότι τα φυτά της πρώτης παρήγαγαν περισσότερο έλαιο μουστάρδας, μια χημική ουσία που τις απωθεί.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα φυτά που εκτέθηκαν σε διαφορετικές δονήσεις, όπως π.χ. εκείνες που προκαλούνται από ένα απαλό αεράκι ή άλλα έντομα, που μοιράζονται κοινά ακουστικά χαρακτηριστικά με τις κάμπιες, δεν αύξησαν τις χημικές «άμυνές» τους.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα φυτά είναι σε θέση να διακρίνουν τις δονήσεις με βάση την πηγή προέλευσής τους», δήλωσε ο Rex Cocroft, ένας από τους ερευνητές.

Το πείραμα με τους εγκληματίες

Ο καθηγητής Κλήβ Μπάξτερ, που χρησιμοποιούσε τις «μηχανές της αλήθειας για να ξεσκεπάζει τους εγκληματίες, ανάμεσα στα πρώτα του πειράματα, έκανε το 1988, κι’ αυτό: Εβαλε μέσα σε ένα δωμάτιο δύο φυτά. Έπειτα, μέσα από το δωμάτιο, πέρασαν διαδοχικά, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, πέντε βοηθοί του και ο ίδιος. Ενας από τους πέντε, χωρίς να ξέρουν οι άλλοι ποιος, διαλέ­χτηκε στην τύχη για να κομματιάσει το ένα φυτό.

Αμέσως μετά το άλλο φυτό συνδέθηκε με τη «μηχανή της αλήθειας» και οι έξι άντρες ξαναπέρασαν από μπροστά του — μέσα σ’ αυτούς και ο «εγκληματίας» -, που σαν βρέθηκε πάλι μέσα στο δωμάτιο. το φυτό «τρελάθηκε» από το φόβο του, και «λιποθύμησε».

Ε­τσι, μ αυτό το πείραμα ο Μπάξτερ ανακάλυψε ότι, τα φυτά, όταν νοιώθουν πως απειλούνται, φτάνουν ακόμα και μέχρι λι­ποθυμίας, για να μην πονέσουν και να σώσουν τη ζωή τους…

 

Κι όμως τα φυτά έχουν ψυχή!