Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος

Σίγουρα όταν βλέπουμε έναν “φουσκωμένο” λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα ώστε ο επόμενος να μην είναι και πάλι υπερχρεωμένος.

sxediagramma lamptiras

Σύμφωνα με μελέτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια. Με την τιμή της κιλοβατώρας να αναβαίνει συνεχώς, τα παρακάτω tips για  οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

xrimata laba oikonomia

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Επιλέγουμε προσεκτικά συσκευές, που προσφέρουν εξοικονόμηση απόδοσης έως και 60% (το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγχουμε την ενεργειακή σήμανση.

Προσέχουμε την ένταση του κλιματιστικού

air condition toixos

Κλείνουμε το κλιματιστικό, πριν φύγουμε από το σπίτι. Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, στο επίπεδο, που αισθανόμαστε άνετα.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού. Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού, στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το καλοκαίρι και στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το χειμώνα δεν ενδείκνυται. Κάθε φορά που ανεβάζουμε (για καλοκαίρι) ή κατεβάζουμε (για χειμώνα) τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά 1 βαθμό κελσίου (π.χ. από 24oC σε 25οC) εξοικονομούμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 11%.

Εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος διαθέτει χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας και αυτοό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τις ώρες που ισχύει η νυχτερινή χρέωση, η ζήτηση ρεύματος είναι μικρότερη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νυχτερινό ρεύμα εδώ.

Φροντίζουμε τη μόνωση του σπιτιού μας

upnodomatio fos ilios fyta

Τα παράθυρα με διπλά τζάμια και η αντικατάσταση φθαρμένων μονώσεων συμβάλλουν, στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό.

Κρατάμε ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε το ηλιακό φως να εισέρχεται ελεύθερα στο σπίτι μας, και κλειστά τη νύχτα, ώστε να μειώνεται η ψύχρα και να γίνεται εξοικονόμηση σε στο ρεύμα.

Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,κρατάμε κλειστά τα παντζούρια ώστε να μειώνεται η θερμότητα από τον ήλιο.

Χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα

Η εγκατάσταση και χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια πολύ καλή μέθοδος για οικονομία στο ρεύμα.Η ηλιακή ενέργεια αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό του σπιτιού,έναντι του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η ενέργεια του ήλιου αποθηκεύεται μέσα σε μια δεξαμενή ζεστού νερού και διανέμεται μέσα το σπίτι όταν αυτό απαιτηθεί.

Αντικαθιστούμε τους απλούς λαμπτήρες με led

lamptiras fos

Η αντικατάσταση κάθε απλού λαμπτήρα φωτισμού με λαμπτήρα ενεργειακής απόδοσης μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 13 ευρώ ανά έτος, στο κόστος των λογαριασμών μας. Εάν αλλάξουμε 10 λαμπτήρες, θα εξοικονομήσουμε περίπου 130 ευρώ το χρόνο.

Κάνουμε συχνά απόψυξη στο ψυγείο

Όταν μαζεύεται πάγος, στο ψυγείο μας, αυτό καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι όταν παρατηρούμε πάγο να έχει δημιουργηθεί στα τοιχώματα διευκολύνουμε την λειτουργία του ψυγείου κάνοντας του απόψυξη. Ακόμη για να εξασφαλίσουμε ακόμα λιγότερη κατανάλωση τις ιδανικές θερμοκρασίες τοποθετούμε σε 3o C έως 5 o C το ψυγείο και -18 o C τον καταψύκτη.

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες

plintirio rouxon oikonomiki leitourgia

Τα περισσότερα πλυντήρια λειτουργούν εξίσου καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι λεκέδες με τα σύγχρονα απορρυπαντικά δεν χρειάζονται καυτό νερό για να φύγουν. Οπότε προτιμούμε να βάζουμε το πλυντήριο στους 40°C ή ακόμα και στους 30°C αντί για τους 90°C. Επιπροσθέτως πολλά πλυντήρια διαθέτουν οικολογικά προγράμματα, που είναι μικρότερης διάρκειας, από τα κανονικά.

Δεν ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας για να ζεστάνουμε μια μερίδα φαγητό

Κατά μέσο όρο τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 38% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε φουρνάκια μικρών διαστάσεων που είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικά για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.

Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

priza kalodio

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) σπαταλούν ενέργεια και χρήματα. Κλείνουμε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ Βγάζουμε τον υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας και όχι σε κατάσταση αναμονής. Βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

 

 

10 tips για περισσότερη οικονομία στο ρεύμα