Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% λόγω της Covid-19

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% το 2020, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου...

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση: Χωριστά γυαλί, πλαστικά και μέταλλα

Σκρέκας: Μέσα στον Μάρτιο η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση Την κατάθεση νομοσχεδίου εντός Μαρτίου, για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών...

Κι όμως τα φυτά έχουν ψυχή!

«Τα φυτά δεν είναι στατικά ούτε ανόητα» λέει η Μόνικα Χίλκερ από το Ινστιτούτο Βιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τα φυτά αντιδρούν σε απτικά...

Η Τήλος, ανάμεσα στα δέκα νησιά, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» κατέχει την πρωτιά.

Η Τήλος επιβραβεύεται ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκά νησιά, τα οποία αποτελούν πρωτοπόρα δείγματα ενεργειακής καινοτομίας και τεχνολογίας παραγωγής αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, για την αυτόνομη εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών τους.

 

Αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο και εν λειτουργία έργο, το οποίο έχει εισέλθει στο στάδιο της κανονικής λειτουργίας του.

 

Το έργο της Τήλου διαθέτει την πρώτη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικό Σταθμό (ΥΒΣ) στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπογεγραμμένη από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο Eunice Energy Group (EEG), που υλοποίησε και λειτουργεί το έργο, όπως επίσης και σύμβαση εικοσαετούς λειτουργίας (PPA).

«Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Πριν από λίγες μέρες η γραμματεία του φορέα της Ε.Ε «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα δέκα νησιά που έχουν να επιδείξουν επιτυχημένες διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης.

Τα νησιά αυτά δείχνουν το δρόμο, για το νέο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, εναρμονισμένο με τις επιταγές της “Πράσινης Συμφωνίας” της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»,(«Clean Energy for EU Islands Secretariat») αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασικό στόχο την προώθηση προς την ενεργειακή μετάβαση στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαχειρίζεται το“ClimateAlliance”, “REScoop.eu” και “3E”, ενώ συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα τοπικών φορέων, αρχών, ακαδημαϊκών, εθνικών & διεθνών εταίρων και πολιτών, με ιδιαίτερη υποστήριξη από το τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων, και Aeroe Energy and Environment Office

Μάλιστα, στο report της Ε.Ε, καταγράφεται, ότι δήμος και τοπική κοινωνία σχεδιάζουν τη  δημιουργία μιας  Ακαδημίας Ενέργειας, στα πρότυπα προφανώς του σουηδικού Samso, με στόχο να δημιουργήσει ένα στοιβαρό ακαδημαϊκό περιβάλλον προσελκύοντας, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και φοιτητές από όλο τον κόσμο που διεξάγουν έρευνα στα πεδίο των βιώσιμων ενεργειακών έργων και παρεμβάσεων.   Στην Τήλο λειτουργεί σήμερα πρώτος στη χώρα υβριδικός σταθμός με κεντρικό συσσωρευτή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και έξυπνο μικροδίκτυο.

 

 

Τήλος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ευρώπη