Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

 

Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards» επιχειρεί να μετατρέψει τον καφέ σε «καύσιμο» για την παραγωγή θερμικής ενέργειας

Ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε το πρωί για να μας τονώνει και να μας γεμίζει περισσότερη ενέργεια για μια καινούργια μέρα, διαθέτει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας. Εκτός από οφέλη όμως, έχει και πολλές χρήσεις. Μια από αυτές εντόπισε μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε πραγματικό «κάΦσιμο» για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

group kokkoi kafe

Το project «κάΦσιμο»

Το έργο «κάΦσιμο» ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 και μέχρι στιγμής έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «LUSH Re:Fund», από τον κοινωφελή οργανισμό «Choose Love» και από το Πράσινο Ταμείο μέσω του Προγράμματος «Α.Π.3 Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020».

kafsimo kafe

Tο project «κάΦσιμο» το υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards», με την ανακύκλωση υπολείμματος καφέ που συλλέγει από περίπου 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Στη συνέχεια, τα υπολείμματα μεταφέρονται στο Κιλκίς, σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις της συνεργαζόμενης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Staramaki», όπου ξηραίνεται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου.

Ελληνικός, γαλλικός και εσπρέσο μετατρέπονται σε βιοκαύσιμο

«Πιλοτικά ξεκινήσαμε πέρυσι την προσπάθεια στο Κιλκίς, όπου έχουμε καταφέρει να συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ απ’ όλες σχεδόν τις καφετέριες, φτάνοντας τα 100 κιλά τη μέρα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική συντονίστρια της «ΙnCommOn» Μάρα Αγγελίδου, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιείται το στερεό υπόλειμμα από τον εσπρέσο, τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ.

kokoi kafe koupes cappuccino espresso

 

«Προς το παρόν έχουμε εντάξει στην εφοδιαστική αλυσίδα μας μόνο μικρά καφέ, αλλά πρόθεσή μας είναι σε 1,5 – 2 χρόνια να πάρουμε και μεγάλες αλυσίδες, προκειμένου κανένας κόκκος καφέ να μην πηγαίνει στη χωματερή. Θέλουμε το “κάΦσιμο” να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες του υπολείμματος καφέ ως μιας ανεκτίμητης πρώτης ύλης και να αξιοποιήσει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, ως απάντηση στην κατασπατάληση πόρων και την υπερπαραγωγή οργανικών αποβλήτων», αναφέρει η κ. Αγγελίδου.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία

Οι καφετέριες που συμμετέχουν στο «κάΦσιμο» χρησιμοποιούν ειδικούς κάδους αποθήκευσης 5 και 10 λίτρων που όταν γεμίζουν και τους παραδίδουν, ως αντάλλαγμα θα παραλαμβάνουν, ποσοστιαία, «staramakia», καλαμάκια δηλαδή από φυσικό στέλεχος σιταριού.

 

kalamakia sitari kafsimo

«Η συλλογή γίνεται με ηλεκτροκίνητο βανάκι και βάσει ενός έξυπνου αλγόριθμου που έχουμε αναπτύξει, όπου βάζουμε σε μαθηματικά μοντέλα χωρικές, ποσοτικές και χρονικές παραμέτρους, προκειμένου να μας υποδείξουν τον χρόνο και τον τρόπο βέλτιστης συλλογής των υπολειμμάτων για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει η ίδια. Η μεταφορά γίνεται στο Κιλκίς, όπου σε θερμοκήπια ο καφές ξηραίνεται με φυσικό τρόπο και γίνεται πέλετ ή χρησιμοποιείται σε ανάλογους λέβητες ως βιομάζα.

 

«Μελετάμε τη χρήση του τελικού προϊόντος, δεν ξέρουμε αν θα πωλείται, θα ανταλλάσσεται με κάτι άλλο, θα διατίθεται σε βιομηχανίες ή για οικιακή χρήση. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στη βέλτιστη διαχειριστική κίνηση, γιατί θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους», τονίζει η κ. Αγγελίδου.

kokkoi kafe filtrou

Στόχος η “ανακύκλωση” του καφέ

«Άλλωστε, κύριος σκοπός του έργου είναι μέσα από καινοτόμες δράσεις να ενημερώνει, να εκπαιδεύει συμμετοχικά και να αναδιαμορφώνει τη νοοτροπία των πολιτών, των επαγγελματιών, των τοπικών αρχών, των κυβερνώντων. Με άλλα λόγια, εμπλέκονται όλοι οι συμμετέχοντες στον κύκλο ζωής του καφέ, μέχρι κανένας κόκκος καφέ να μην καταλήγει πια στη χωματερή», καταλήγει η συντονίστρια του project «κάΦσιμο».

 

 

Γίνεται ο καφές «κάΦσιμο» για παραγωγή θερμικής ενέργειας;