Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αυτή της Ιταλίας

Τέθηκε σε λειτουργία η άμεση σύνδεση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς υλοποιήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η σύζευξη της Προημερήσιας Αγοράς με την αντίστοιχη αγορά της Ιταλίας.

Οι δύο χώρες διαθέτουν ηλεκτρική διασύνδεση από το 2002, όμως η σύζευξη των αγορών σημαίνει ότι οι εντολές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των συμμετεχόντων οδηγούνται σε κοινά βιβλία εντολών. Στην πράξη, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, δημιουργούνται προγράμματα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις αγορές με χαμηλότερη τιμή προς τις αγορές με υψηλότερη τιμή.

kopela krataei lampa

Η σύζευξη με την αγορά της Ιταλίας κατέστη εφικτή μετά την εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς χονδρεμπορικής ενέργειας με το Μοντέλο Στόχο (Target Model), που ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου 2020. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ευρωπαϊκή.

Επόμενος στόχος η σύζευξη Ελλάδας- Βουλγαρίας

Ακολουθούν, τονίζει το ΥΠΕΝ η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και στη συνέχεια η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με αυτή της Ιταλίας. Στο τέλος του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης, τόσο στη διασύνδεση με την Ιταλία όσο και στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο της ενοποίησης των αγορών και της σύγκλισης των τιμών, μελετάται από κοινού από ΑΔΜΗΕ και TERNA (Διαχειριστής Συστήματος μεταφοράς της Ιταλίας) η αναβάθμιση της διασύνδεσης για 500 έως 1.000 ΜW. Αντίστοιχα από το Μάρτιο του 2020 έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής δεύτερης Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Νέας Σάντας και Μαρίτσα (Βουλγαρία), η οποία αποτελεί έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της διασύνδεσης σε 800 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του ACER (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), μόνο η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία θα επιφέρει όφελος άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Η Ελλάδα μπήκε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας