Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% λόγω της Covid-19

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% το 2020, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου...

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση: Χωριστά γυαλί, πλαστικά και μέταλλα

Σκρέκας: Μέσα στον Μάρτιο η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση Την κατάθεση νομοσχεδίου εντός Μαρτίου, για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών...

Κι όμως τα φυτά έχουν ψυχή!

«Τα φυτά δεν είναι στατικά ούτε ανόητα» λέει η Μόνικα Χίλκερ από το Ινστιτούτο Βιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τα φυτά αντιδρούν σε απτικά...

Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει πάνω από 1 εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αποβάλλει στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από μεριάς ενώσεων αλιευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα  Guardian, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να απελευθερώσει στη θάλασσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ντόπιους ψαράδες που λένε ότι η κίνηση θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες για την απελευθέρωση του νερού, το οποίο αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές, θα ξεκινήσει το νωρίτερο μέσα στο 2022 και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Μια επίσημη απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, βάζοντας τέλος σε χρόνια συζητήσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το νερό, με άλλες επιλογές να περιλαμβάνουν την εξάτμιση και την κατασκευή περισσότερων δεξαμενών αποθήκευσης σε άλλους χώρους.

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι προτιμά την απελευθέρωση στον κοντινό Ειρηνικό, παρά την αντίθεση των ψαράδων που λένε ότι θα αυτό αναιρέσει χρόνια δουλειάς για την ανοικοδόμηση της φήμης της βιομηχανίας τους, καθώς το εργοστάσιο καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προωθήσει την παραγωγή της Φουκουσίμα και θα αντιμετωπίσει ανησυχίες μεταξύ των ψαράδων ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τα προϊόντα τους μόλις απελευθερωθεί το νερό.

Αντιδράσεις από την Νότια Κορέα

Τέλος, ανησυχίες για την κίνηση της Ιαπωνίας έχει εκφράσει και η γειτονική Νότια Κορέα, μιλώντας για «θανάσιμο κίνδυνο» για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ν. Κορέα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, από το 2011 που συνέβη η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου, εξαπολύοντας μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων στη θάλασσα.

Ιαπωνία: Απόφαση απελευθέρωσης ραδιενεργού νερού στη θάλασσα