Ισραήλ: Νεαρός μαζεύει σε παραλίες αποτσίγαρα

Ο Τζούλιαν Μέλσερ μαζεύει μια-μια τις γόπες τσιγάρων από μια παραλία του Τελ Αβίβ. "Χτενίζοντας" την παραλία με μια μεγάλη τσάντα στο χέρι, ο 26χρονος...

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο

Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τα πιο «περίεργα» σκουπίδια που πέταξαν Θεσσαλονικείς

Από αναπηρικό αμαξίδιο, καρότσι σούπερ μάρκετ, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και ...πιστόλι έχουν περισυλλέξει οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, που σε συνεργασία με...

Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει πάνω από 1 εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αποβάλλει στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από μεριάς ενώσεων αλιευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα  Guardian, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να απελευθερώσει στη θάλασσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ντόπιους ψαράδες που λένε ότι η κίνηση θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες για την απελευθέρωση του νερού, το οποίο αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές, θα ξεκινήσει το νωρίτερο μέσα στο 2022 και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Μια επίσημη απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, βάζοντας τέλος σε χρόνια συζητήσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το νερό, με άλλες επιλογές να περιλαμβάνουν την εξάτμιση και την κατασκευή περισσότερων δεξαμενών αποθήκευσης σε άλλους χώρους.

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι προτιμά την απελευθέρωση στον κοντινό Ειρηνικό, παρά την αντίθεση των ψαράδων που λένε ότι θα αυτό αναιρέσει χρόνια δουλειάς για την ανοικοδόμηση της φήμης της βιομηχανίας τους, καθώς το εργοστάσιο καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προωθήσει την παραγωγή της Φουκουσίμα και θα αντιμετωπίσει ανησυχίες μεταξύ των ψαράδων ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τα προϊόντα τους μόλις απελευθερωθεί το νερό.

Αντιδράσεις από την Νότια Κορέα

Τέλος, ανησυχίες για την κίνηση της Ιαπωνίας έχει εκφράσει και η γειτονική Νότια Κορέα, μιλώντας για «θανάσιμο κίνδυνο» για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ν. Κορέα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, από το 2011 που συνέβη η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου, εξαπολύοντας μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων στη θάλασσα.

Ιαπωνία: Απόφαση απελευθέρωσης ραδιενεργού νερού στη θάλασσα