Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει πάνω από 1 εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αποβάλλει στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από μεριάς ενώσεων αλιευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα  Guardian, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να απελευθερώσει στη θάλασσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ντόπιους ψαράδες που λένε ότι η κίνηση θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες για την απελευθέρωση του νερού, το οποίο αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές, θα ξεκινήσει το νωρίτερο μέσα στο 2022 και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Μια επίσημη απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, βάζοντας τέλος σε χρόνια συζητήσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το νερό, με άλλες επιλογές να περιλαμβάνουν την εξάτμιση και την κατασκευή περισσότερων δεξαμενών αποθήκευσης σε άλλους χώρους.

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι προτιμά την απελευθέρωση στον κοντινό Ειρηνικό, παρά την αντίθεση των ψαράδων που λένε ότι θα αυτό αναιρέσει χρόνια δουλειάς για την ανοικοδόμηση της φήμης της βιομηχανίας τους, καθώς το εργοστάσιο καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προωθήσει την παραγωγή της Φουκουσίμα και θα αντιμετωπίσει ανησυχίες μεταξύ των ψαράδων ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τα προϊόντα τους μόλις απελευθερωθεί το νερό.

Αντιδράσεις από την Νότια Κορέα

Τέλος, ανησυχίες για την κίνηση της Ιαπωνίας έχει εκφράσει και η γειτονική Νότια Κορέα, μιλώντας για «θανάσιμο κίνδυνο» για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ν. Κορέα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, από το 2011 που συνέβη η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου, εξαπολύοντας μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων στη θάλασσα.

Ιαπωνία: Απόφαση απελευθέρωσης ραδιενεργού νερού στη θάλασσα