Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Ενεργειακά τζάκια τι είναι και πως ζεσταίνουν το σπίτι

Μια αρκετά οικονομική λύσης θέρμανσης για να αντιμετωπίσουμε τα κρύα του χειμώνα είναι η επιλογή ενός ενεργειακού τζακιού. Τι είναι όμως τα ενεργειακά τζάκια και σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά;

Τι είναι το ενεργειακό τζάκι;

Το ενεργειακό τζάκι, είναι ένα σύγχρονο τζάκι κλειστού τύπου, το οποίο έχει πιστοποιημένα υψηλή απόδοση καύσης, και κατά συνέπεια χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δηλαδή καυσόξυλων.

Στα συνήθη τζάκια ανοιχτού τυπου, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, η καύση του ξύλου είναι ατελής, έχοντας βαθμό απόδοσης που συνήθως προσεγγίζει το 20%. Κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη θερμότητα που θα μπορούσε να αποδώσει η καύσιμη ύλη μας, μένει αναξιοποίητη. Αντίθετα, στα πιο σύγχρονα και ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει ή και υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ζεστάνει πολύ αποτελεσματικότερα τον χώρο μας, με σημαντικότατη οικονομία καυσίμου. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα πως η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης, καταλαβαίνετε πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ζεστασιά, θαλπωρή και οικονομία.

kathistiko energeiako tzaki

Πώς ζεσταίνουν το χώρο τα ενεργειακά τζάκια;

Τα ενεργειακά τζάκια, έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν τη θερμότητα στο σπίτι μας με διαφορετικούς τρόπους, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Τα λεγόμενα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, θερμαίνουν και αποδίδουν ζεστό αέρα στο χώρο μας, είτε με φυσική είτε με μηχανικά ελεγχόμενη κυκλοφορία με μοτέρ. Τα τζάκια καλοριφέρ από την άλλη πλευρά, μπορούν να ζεστάνουν μια ολόκληρη κατοικία θερμαίνοντας τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ενεργειακών τζακιών

Το ενεργειακό τζάκι είναι κλειστού τύπου και είναι συνήθως μαντεμένιο ή χαλύβδινο. Ανάλογα με το μέσο που αξιοποιεί για τη μετάδοση της θερμότητας στο χώρο μπορούμε να διακρίνουμε τα ενεργειακά τζάκια σε δύο βασικές κατηγορίες. Στα αερόθερμα που ζεσταίνουν τον αέρα που κυκλοφορεί στο χώρο, και στα ενεργειακά τζάκια νερού που συνήθως περιγράφονται στην αγορά ως τζάκια καλοριφέρ.

Αερόθερμα τζάκια

Στην περίπτωση των αερόθερμων ενεργειακών τζακιών, ο τρόπος με τον οποίο δεχόμαστε τη θερμότητα δεν είναι μονό μέσω της άμεσης ακτινοβολίας, αλλά και μέσω της θέρμανσης του αέρα που διοχετεύεται στο χώρο μας από τους αεραγωγούς του ενεργειακού τζακιού (εφόσον πρόκειται για αερόθερμο τζάκι) με φυσική ή υποβοηθούμενη κυκλοφορία. Ο αέρας αυτός, εφόσον υπάρχει κατάλληλη υποδομή αεραγωγών, μπορεί να κυκλοφορήσει και να αυξήσει τη θερμοκρασία σε πολλαπλούς χώρους, με εξωτερικό βεντιλατέρ, ή ενσωματωμένο.

Τζάκι καλοριφέρ

Στην περίπτωση των ενεργειακών εστιών νερού, δηλαδή των τζακιών καλοριφέρ, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο κυκλοφορεί και αξιοποιείται στη συνέχεια, από την υπάρχουσα υδραυλική εγκατάσταση θέρμανσης, είτε πρόκειται για θέρμανση μέσω σωμάτων καλοριφέρ, είτε πρόκειται για ενδοδαπέδια, είτε για χρήση με boiler.

Ένα τζάκι καλοριφέρ μπορεί να θερμάνει πολλαπλούς χώρους και να καλύψει ενδεχομένως μία ολόκληρη κατοικία ανάλογα με τις δυνατότητές της και τις ενεργειακές ανάγκες της οικίας. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα αφού η λειτουργία της μοιάζει με αυτή που έχουν οι λέβητες πετρελαίου. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, όπως γίνεται και με τον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με γνώμωνα τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού.

 

Ενεργειακά τζάκια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε