Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Πως θα κάνετε εύκολα εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ

Ο χειμώνας έχει φτάσει και τα καλοριφέρ αναλαμβάνουν δράση. Είτε ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης είτε όχι καλό θα ήταν πριν ενεργοποιήσετε τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας να κάνετε έναν έλεγχο μήπως χρειάζονται εξαέρωση. Εάν ακούγεται θόρυβος από τα σώματα τότε πιθανώς στο εσωτερικό των σωμάτων έχει παγιδευτεί αέρας, υπό την μορφή φυσαλίδων.

 

1. Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης

Θα χρειαστεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ποια θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερωθούν, ώστε να ξεκινήσετε το σύστημα του λέβητα ή του διακόπτη και να γυρίσετε τυχόν ενσωματωμένες θερμοστατικές βαλβίδες σε κάθε καλοριφέρ, στη μέγιστη ροή.

Περιμένετε έως ότου όλο το σύστημα έχει χρόνο για να ζεσταθεί και το νερό να κυκλοφορήσει μέσα από αυτό.

Ελέγξτε το καλοριφέρ να είναι ζεστό στην αφή, πηγαίνετε γύρω και αισθανθείτε την κάθε πλευρά του καλοριφέρ σας ξεχωριστά.

Αν κάποια θερμαντικά σώματα είναι είτε δροσερά στο άγγιγμα – παρά τις θερμοστατικές βαλβίδες που ανοίγουν – είτε δεν φαίνονται να λειτουργούν σωστά, έχοντας κάποιο τμήμα του σώματος δροσερό, ή προκαλεί θόρυβο, πιθανόν να χρειάζεται εξαέρωση.

2. Απενεργοποιήστε τη θέρμανση

Μόλις εντοπίσετε ποια καλοριφέρ δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να κλείσετε το σύστημα και να τα αφήσετε να κρυώσουν τόσο, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω τους χωρίς καμία δυσκολία.

Μόλις είναι δροσερά, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να τα εξαερώνετε.

kalorifer thermansi diakoptis

3. Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Για εξαέρωση καλοριφέρ, θα χρειαστείτε:

  • Ένα κλειδί καλοριφέρ
  • Ένα ύφασμα για την ανοιχτή βαλβίδα
  • Μια παλιά πετσέτα για το πάτωμα
  • Ένα δοχείο για να συγκρατήσει οποιαδήποτε μεγάλη διαρροή νερού

Τα κλειδιά βαλβίδων εξαέρωσης – συνήθως είναι τετράγωνα με τρύπα στη μέση – παρέχονται με το ψυγείο, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από το κατάστημά μας. Βεβαιωθείτε ότι το κλειδί κουμπώνει σωστά στη βαλβίδα του καλοριφέρ προτού ξεκινήσετε, ειδάλλως αγοράστε ένα.

Εάν φαίνεται χαλαρό στο τετράγωνο άκρο, αγοράστε ένα νέο πριν προχωρήσετε, για να μην προκαλέσετε ζημιά. Ορισμένα σύγχρονα θερμαντικά σώματα έχουν ένα νέο είδος βαλβίδας που μπορεί να στραφεί με κατσαβίδι, με επίπεδη κεφαλή.

4. Εντοπίστε τη βαλβίδα εξαέρωσης

Ξεκινώντας με το πλησιέστερο στον λέβητα καλοριφέρ, εντοπίστε την πρώτη βίδα εξαέρωσης. Αυτό είναι πάντα στην κορυφή ενός καλοριφέρ, βρίσκεται στο ένα άκρο και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό.

Το τετράγωνο τμήμα χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός σπειροτομημένου τμήματος που σχηματίζει τη βαλβίδα, και με την αποσύνδεση του, ο αέρας – και ενδεχομένως λίγο ή πολύ νερό – θα απελευθερωθεί.

kitrino mavro prasino kalorifer

5. Προσέξτε την διαρροή νερού

Είναι πιθανό να απελευθερωθεί νερό όταν ανοίξετε τη βαλβίδα επειδή το σύστημα είναι υπό πίεση και μια μικρή ποσότητα θα εκτοξευθεί μαζί με τον αέρα. Για να προστατέψετε τα χαλιά και τα δάπεδα σας, πιθανόν και τον τοίχο, τοποθετήστε την παλιά πετσέτα στο πάτωμα έτσι ώστε να καλύπτει την περιοχή ακριβώς κάτω από το άκρο της βαλβίδας.

6. Χαλαρώστε τη βαλβίδα

Κρατώντας το κλειδί του καλοριφέρ με το πανί για προστασία από το ζεστό νερό, τοποθετήστε το τετράγωνο κομμάτι πάνω από τη βαλβίδα εξαέρωσης ή, αν χρησιμοποιείτε κατσαβίδι, τοποθετήστε τη λεπίδα στην αυλάκωση.

Περιστρέψτε το προς τα δεξιά (δεξιόστροφα), αλλά μόνο το ένα τέταρτο της στροφής! Αυτό θα πρέπει να επαρκεί για να αφήσει τον παγιδευμένο αέρα να βγει έξω, αλλά χωρίς να δημιουργήσει τεράστια ροή νερού.

Ο αέρας που εξαερώνεται, αφήνει έναν ήχο σαν σφύριγμα και μαζί του μπορεί να βγει νερό, το οποίο πρέπει να πιαστεί στο ύφασμα και την παλιά πετσέτα στο πάτωμα.

Αφήστε τη βαλβίδα ανοικτή με το κλειδί στη θέση του μέχρι να σταματήσει ο ήχος σφυρίγματος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, σφίξτε τη βαλβίδα και σκουπίστε ό, τι νερό έσταξε στο καλοριφέρ ή στο δάπεδο. Μπορείτε να συνεχίσετε με το επόμενο καλοριφέρ.

7. Ενεργοποιήστε το σύστημα

Αφού ελέγξετε κάθε καλοριφέρ με τον ίδιο τρόπο, ελέγξτε ξανά ότι όλες οι βίδες εξαέρωσης είναι απολύτως σφικτές.

Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης και αφήστε τα καλοριφέρ να ζεσταθούν. Μόλις πάρουν θερμοκρασία, ελέγξτε κάθε καλοριφέρ ξανά ότι φτάνει σε πλήρη θερμοκρασία.

Μόλις έχουν πιάσει τη θερμοκρασία που επιθυμείτε, στρέψτε τις θερμοστατικές βαλβίδες ανάλογα με την περίπτωση, κάτω από 0,5 bar, συμπληρώστε στο 1,5.

8. Έλεγχος λέβητα

Όταν ολοκληρώσετε την εξαέρωση καλοριφέρ, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι ο λέβητας λειτουργεί με τη σωστή πίεση.

Εξαερώνοντας τα καλοριφέρ και απελευθερώνοντας τον υπερβολικό αέρα, μπορεί να έχει πέσει η συνολική πίεση του συστήματός σας και αυτό θα είναι εμφανές κοιτάζοντας το μετρητή του λέβητα σας (αν έχετε αυτόνομη θέρμανση) ότι ο δείκτης είναι μεταξύ ενός και δύο ράβδων πίεση .

Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πίεση χρησιμοποιώντας το βρόχο πλήρωσης στον λέβητα. Αυτό μοιάζει με μαύρη στρογγυλή βάνα βρύσης ή μοχλό στην κύρια παροχή νερού στον λέβητα (συνήθως είναι στο κάτω μέρος).

Απλά γυρίστε το δεξιόστροφα και αφήστε περισσότερο νερό να εισέλθει στο σύστημα, και να αντικαταστήσει την ποσότητα που χάθηκε κατά την εξαέρωση. Μην ξεχάσετε να κλείσετε τη βάνα μόλις η πίεση επανέλθει.

 

Εξαέρωση καλοριφέρ για καλύτερη απόδοση και οικονομία