Το σκουλήκι που τρώει πλαστικά–Μια ανακάλυψη που έκαναν Ισπανοί και Βρετανοί επιστήμονες, φέρνει τη λύση για την υπερβολική κατανάλωση πλαστικών στον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο είδος σκουληκιού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ερπετών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να «ξελαφρώσουν» οι χωματερές και οι ωκεανοί. Φυσικά το συγκεκριμένο ερπετό δεν μπορεί να αναλάβει τη διάσωση του πλανήτη από μόνο του. Σίγουρα χρειάζεται η μείωση κατανάλωσης του πλαστικού από το ανθρώπινο είδος καθώς και η σωστή ανακύκλωση από μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.
Πρόκειται για την προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella), μιας παρασιτικής πεταλούδας που μισούν οι ιδιοκτήτες μελισσοκομείων, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να κρύψει τα αβγά της. Όταν τα αβγά εκκολαφθούν και βγουν οι προνύμφες, καταστρέφουν τις κηρήθρες.
Όταν ακόμη είναι προνύμφη, το εν λόγω έντομο αποδείχθηκε ότι είναι σε θέση να τρώει όχι μόνο κηρήθρες αλλά και πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ανθεκτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά.
Οι ερευνητές του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Current Biology», παρατήρησαν ότι περίπου 100 κάμπιες κηρόσκορου κατανάλωσαν 92 χιλιοστόγραμμα πλαστικού μέσα σε 12 ώρες.
Σε λιγότερη από μία ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονταν. Το κερί της κηρήθρας είναι ένα πολυμερές, με χημική δομή που μοιάζει με του πολυαιθυλενίου. Οι εν λόγω κάμπιες δεν διασπούν απλώς το πλαστικό σε μικρότερα κομμάτια, αλλά μεταβάλλουν τη χημική δομή του σε γλυκόλη αιθυλενίου.
Τι είναι ο κηροσκόρος
Ο κηρόσκορος είναι μια νυκτόβια πεταλούδα που δραστηριοποιείται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 12 βαθμούς Κελσίου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Galleria mellonela. Μετά τον μήνα Μάιο ή από μέσα Απριλίου όταν ο καιρός είναι ζεστός αρχίζουν και γεννούν μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, σε μέρη που υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν οι προνύμφες τους.
Μπαίνοντας στις κυψέλες ψάχνουν και γεννούν στα πιο απίθανα μέρη:
- Στις γωνίες, στις σχισμές και στις μικρές τρύπες που μας ξέφυγαν στο στοκάρισμα
- Στις κυψέλες και τις κηρήθρες των αδύνατων μελισσιών
- Στις παρατημένες κυψέλες στις γωνίες των μελισσοκομείων μας αλλά και των αποθηκών μας
- Στις παλαιές κηρήθρες που υπάρχουν χωρίς να έχουμε λάβει κάποια μέτρα για την καταστροφή τους, λιώσιμο, συσκευασία για μεταφορά τους σε τσουβάλια ή χαρτοκιβώτια καλά κλειστά και σφραγισμένα
- Στις κηρήθρες που τρυγήσαμε και αργούμε πάνω από 2 μέρες να τις τοποθετήσουμε για γλείψιμο ξανά στα μελίσσια από όπου τις πήραμε.
- Ακόμη και μετά τον τρύγο αν αργήσουμε πάνω από 2 ημέρες να βγάλουμε τα μέλια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να γεννήσει πάνω τους ο κηρόσκορος.
- Καταφέρνει να μπει σε χώρους που πιστεύουμε πως τους έχουμε ασφαλίσει πολύ καλά, από την παραμικρή χαραμάδα που θα αμελήσουμε να την σφραγίσουμε ερμητικά μέχρι τι σχισμές και τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στις γονοφωλιές και τους μελιτοθαλάμους. Αυτό το οφείλει στην πολύ λεπτή πούδρα που έχει πάντα στα φτερά της, την βοηθά με λίγη προσπάθεια να γλιστρά από τα κενά των πατωμάτων ή από την κακή εφαρμογή πατώματος με γονοφωλιά.