Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) «Δράσεις Εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στα μικρά νησιά».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης συνεδρίασε για να λάβει αποφάσεις για θέματα που αφορούν το δήμο και συγκεκριμένα για την ανακύκλωση.

Το 4ο θέμα ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης :

Προμήθεια – Εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων και κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων (Σ.Μ.Α) Δήμου Σύμης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», άξονα προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής».

 

ανακύκλωση

Η παράταξη αντιπολίτευσης«ΠΡΩΤΑ.ΣΥ.» ήταν σύμφωνη με τη δημιουργία συστήματος ανακύκλωσης στη Σύμη, ωστόσο αναγκάστηκε να καταψηφίσει το θέμα για τους εξής λόγους:

  • Υπήρχαν ανακρίβειες στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου
  • Η μελέτη του συστήματος για την ανακύκλωση βασίστηκε σε στοιχεία λειτουργίας των ΧΥΤΑ Σύμης, τα οποία δε μπορούν να αποδειχθούν (γίνεται αναφορά για απογραφή ετήσιου απολογισμού απορριμμάτων σε τόνους, τη στιγμή που δε γίνεται χρήση ζυγαριάς άρα και καταγραφή).

Παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις δυσλειτουργίας των ΧΥΤΑ αλλά και παράνομης λειτουργίας των ΧΑΔΑ (χώροι, οι οποίοι έχουν απαγορευτεί από το κράτος εδώ και πολλά έτη και η μη συμμόρφωση του Δήμου Σύμης με τους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς επιφέρει χρηματικά πρόστιμα ετησίως εις βάρος του νησιού), η Δημοτική Αρχή αρνείται να το παραδεχθεί και ισχυρίζεται το αντίθετο.

Η κατάσταση του ΧΥΤΑ Σύμης δεν είναι ανάλογη με τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ που δαπανούνται ετησίως (50.000 ευρώ για λειτουργία ΧΥΤΑ και άνω των 50.000 για προμήθειες, χωρίς να υπολογίζονται και τα ποσά που υποτίθεται πως δαπανούνται για αποκαταστάσεις βλαβών) μα ούτε και σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι οποίες βασίζονται σε κανονισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η κατάσταση αυτή εν τέλει οδηγεί σε ρύπανση της χλωρίδας και πανίδας (ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ζώων εντός των εγκαταστάσεων) αλλά και σε προσβολή της δημόσιας υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη αντιπολίτευσης «ΠΡΩΤΑ.ΣΥ.» ήταν αντίθετη με την ψήφιση – υποβολή πρότασης για σύστημα ανακύκλωσης.

Μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία των ΧΥΤΑ και αναμορφωθεί η τεχνική μελέτη, ώστε να βασίζεται σε αληθή στοιχεία.

Πηγή: kedenews.gr

Σύμη- ανακύκλωση: Τι αποφασίστηκε