Ισραήλ: Νεαρός μαζεύει σε παραλίες αποτσίγαρα

Ο Τζούλιαν Μέλσερ μαζεύει μια-μια τις γόπες τσιγάρων από μια παραλία του Τελ Αβίβ. "Χτενίζοντας" την παραλία με μια μεγάλη τσάντα στο χέρι, ο 26χρονος...

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο

Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τα πιο «περίεργα» σκουπίδια που πέταξαν Θεσσαλονικείς

Από αναπηρικό αμαξίδιο, καρότσι σούπερ μάρκετ, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και ...πιστόλι έχουν περισυλλέξει οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, που σε συνεργασία με...

Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ: Εξασφάλισαν Διαδικασία Πιστοποίησης Κομπόστ από Βιοαπόβλητα

Ρεπορτάζ: Αναστασία Αρτεμιάδη & Νατάσσα Βουδούρη

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης του κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ από διαλεγμένα βιοαπόβλητα.

Η σχετική πιστοποίηση, η οποία δόθηκε από την Ιταλική Εταιρεία Κομποστοποίησης και Βιοαερίου, είναι η πρώτη που εξασφαλίζεται στην Ελλάδα, με την Περιφέρεια Αττικής να πρωτοπορεί ακόμη μία φορά.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη από τις 4 Ιούνιου στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρότυπης διαδικασίας ελέγχου, με βάση το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κομποστοποίησης, τόσο η επεξεργασία των βιοαποβλήτων όσο και η ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ πληρούν τις απαιτήσεις και τα όρια που ορίζουν η ιταλική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα λιπάσματα και τα εδαφοβελτιωτικά.

laxanika xoma

Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ τα οικονομικά οφέλη της Περιφέρειας Αττικής

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη της δράσης:

«Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξεις. Πρώτη φορά στην Ελλάδα κομπόστ που παράγεται από διαλεγμένα στην πηγή δημοτικά βιοαπόβλητα πιστοποιείται ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, επιβεβαιώνοντας ότι το παραγόμενο προϊόν αποτελεί δευτερογενές εμπορικά αξιοποιήσιμο υλικό.

kados kobostopoisi

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, που στοχεύει να εκτρέψει πάνω από 600.000 τόνους βιοαποβλήτων από την ταφή, διασφαλίζοντας 300 νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας οικονομικά οφέλη της τάξης των 30-40 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το οριστικό κλείσιμο αυτού».

Διαβάστε την συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη στο kedenews.gr 

 

Πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα