Προληπτικά έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη νωρίτερα σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,...

Πολιτική Προστασία και ΥΠΕΝ μαζί στη θωράκιση της χώρας από πυρκαγιές

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Αυτό...

ΥΠΕΝ: 27 ερωταπαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι...

Σκρέκας: Μέσα στον Μάρτιο η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση

Την κατάθεση νομοσχεδίου εντός Μαρτίου, για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη με θέμα: Το ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης μεροληπτεί υπέρ της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» κόντρα στην επιστημονική εισήγηση του ΕΟΑΝ”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το θλιβερό προνόμιο να θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγονται όταν ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε το 10%, και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλησιάσει πολύ αυτόν τον στόχο.

Τόνισε ωστόσο, πως ο κύριος στόχος του υπουργείου στον τομέα των αποβλήτων είναι, επιτέλους, να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει μία σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων με αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι “εντός Μαρτίου” θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, “στο οποίο θα δρομολογείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, η θέσπιση συστημάτων εγγυοδοσίας για το PET, το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά υλικά συσκευασίας – πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για αναψυκτικά, ποτά κ.λπ. – και το αλουμίνιο”.

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι προωθείται η θέσπιση νέων προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με τη δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για νέα ρεύματα προϊόντων, όπως είναι τα γεωργικά πλαστικά, τα φάρμακα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα, τα παιχνίδια, τα είδη αθλητικού εξοπλισμού και άλλα.

Ακόμη, συνέχισε, προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, και βέβαια η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ καθώς, αυτό σήμερα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την έγκριση του υπουργείου στο εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», καθώς, όπως είπε, υπήρξε αρνητική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΟΑΝ. “Παραιτήθηκαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από τον ΕΟΑΝ” διότι η “Ανταποδοτική” δεν είχε καλύψει τους στόχους επί πολλά έτη είπε ο κ. Αρσένης, ο οποίος μίλησε για σχέσεις της “Ανταποδοτικής” με το “Μαξίμου” και τη ΝΔ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας κάλεσε τον κ. Αρσένη να είναι “διαβασμένος” πριν θέσει το ερώτημά του καθώς, όπως είπε, “σύμφωνα με τον ν. 2939/2001, τα επιχειρησιακά σχέδια των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ΣΕΔ, σαν την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ή σαν την ΕΑΑ δεν εγκρίνονται από τον υπουργό, αλλά από τον ΕΟΑΝ. Σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης της έγκρισης από τον υπουργό”. Απ’ ό,τι γνωρίζω, πρόσθεσε, το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ, ενώ “ψήφισε θετικά και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ”, η οποία “είναι μέτοχος στο έτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση: Χωριστά γυαλί, πλαστικά και μέταλλα