Δηλητηριάζουν την υγεία και το περιβάλλον οι μπαταρίες;
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πως δεν πρέπει να πετάμε τις μπαταρίες στα σκουπίδια. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πού πρέπει να τις απορρίπτουν και πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον η μη ορθή ανακύκλωσή τους.
Μη ορθή ανακύκλωση αποτελεί η λάθος αποθήκευση ή/και μεταφορά των μπαταριών σε μη ειδικούς κάδους, οι οποίοι δεν προστατεύουν από την έκλυση ηλεκτρολύτη. Ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του θειικού οξέος, είναι διαβρωτικός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, δερματικά εξανθήματα και αίσθημα καύσου στα μάτια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών και 160.000 τόνοι μπαταριών καταναλωτών.
Τι περιέχουν οι μπαταρίες;
Παρ’ όλη τη χρησιμότητά τους, μεγάλος αριθμός μπαταριών περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, νικέλιο, κοβάλτιο, χρώμιο, βανάδιο, λίθιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών, ενώ περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών.
Οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στους ιστούς μας και, όσα χρόνια και εάν περάσουν, παραμένουν στον οργανισμό μας και αυξάνονται. Οι μπαταρίες περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, μερικά εκ των οποίων είναι τοξικά ή/και καρκινογόνα και διαβρωτικά οξέα. Όσο αυξάνεται η ποσότητά τους στον οργανισμό μας, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης πολύ σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας, τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμων.
Πού καταλήγουν όταν δεν ανακυκλώνονται;
Οι μικρές και αθώες στην καθημερινή τους χρήση μπαταρίες είναι πολύ βλαβερές για το περιβάλλον, επομένως και για την υγεία μας, όταν τις πετάμε είτε απευθείας στο περιβάλλον είτε στις χωματερές. Οι μπαταρίες όταν δεν ανακυκλώνονται, αλλά πετιούνται στα απορρίμματα, μπορεί να καταλήξουν στο πιάτο μας. Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν επιστρέφουν σε εμάς μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα. Για παράδειγμα, μια μπαταρία μπορεί να μολύνει 1.500 lt νερού εάν απορριφθεί κατευθείαν στο περιβάλλον.
Πώς γίνεται η διαδικασία ανακύκλωσής τους;
Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων τους και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίησή τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Ποιες μπαταρίες μπορούμε να απορρίψουμε στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης;
Όλα τα είδη φορητών μπαταριών (βάρους περίπου μέχρι 5.000 γραμμ.), είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για μεγαλύτερες μπαταρίες ‒αυτοκινήτων, βιομηχανικές ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές‒ θα πρέπει να απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς.
Συμβουλές για ορθή χρήση
- Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση μπαταριών.
- Δεν ξεχνάμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
- Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες, παρότι κοστίζουν περισσότερο. H χρήση τους συμφέρει, καθώς επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος και δεν τις πετάμε.
- Δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούργιες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο, ενώ βλάπτει και τις μπαταρίες.
- Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες στους ειδικά διαμορφωμένους κάδους